Hem » Krönika » Så mycket sämre

Så mycket sämre

Så mycket sämre

Det bör sägas direkt: fler än en gång har jag fått höra att jag tar musik på för stort allvar. Och ja, jag tar musik på stort allvar eftersom musik har varit mitt allt sedan jag var litet barn. Så denna krönika är sprungen ur att jag blev upprörd – men den reaktionen kommer sig av en stor kärlek. Jag fick höra att Darin hade tolkat Magnus Ugglas ”Astrologen” i TV4:s program ”Så mycket bättre”. I mitt huvud lät inte idén helt knasig eftersom jag ju vet att Darin faktiskt kan sjunga, och med TV4:s feta budget borde de kunna göra något mäktigt av stråksektionerna. Jag är inte bekant med programkonceptet, men har förstått att artister gör covers på varandras låtar.

När jag var nio år fick jag Magnus Ugglas ”Välkommen till folkhemmet”. Nästa år firar den 30-årsjubileum. Jag hade hört ”IQ” och kanske någon annan låt också, och på den tiden var det en stor grej att få en LP – vi hade inte hur mycket pengar som helst i familjen. Jag lyssnade igenom skivan och älskade varenda låt, och när den avslutades med just ”Astrologen” grät jag. Första gången var det nog själva musiken som berörde mig, men när jag läst texten (och frågat mamma om några ord jag inte förstod) var det nog också den som bet sig fast i mig. Nio år gammal visste jag naturligtvis inte vad kärlek var, men så mycket förstod jag att det var någon som hade träffat den mest fantastiska människan i världen, men som lämnade kärleken på grund av något helt ologiskt, världsligt, påhittat skitskäl.

Så när Darin gör en, förvisso välsjungen, version av ”Astrologen” där de arrat bort några av bryten i originalarret som gör melodin så vansinnigt smärtsam/vacker och helt tagit bort den mäktiga orkestern blev jag besviken. Men visst, en cover kan ibland med fördel arras om. Det var däremot när jag insåg att de dessutom tagit bort hela den sista versen som jag bara satt och gapade. Att ta bort den är som att sätta upp Romeo och Julia och låta den avslutas med att de gifter sig och lever lyckliga i alla sina dagar. Punkt. Texten till ”Astrologen” är en uppvisning i utsökt författad kritik mot farligt flum som astrologi och numerologi, där huvudpersonen använder dessa ”metoder” för att ta avgörande beslut i livet, och resultatet är en tragedi: numerologin säger att han måste lämna ”den vackraste jag har mött // inte påmålad och falsk som andra”. Det är svårt att inte se det som ett tecken i tiden när texten nu görs om till en enkel I love you baby. Inget får vara komplicerat.

I slutet av klippet med Darin går Magnus Uggla fram och kramar honom och säger att han har gjort det bra. Jag har så svårt att tro att Uggla inte tänkte att de helt hade missat poängen. Men vad vet jag. Vad jag vet är att många som kollar på programmet kommer att missa att Uggla var en av våra bästa satiriker och samhällskritiker på sjuttio- och åttiotalet. Och inte var det bara själva innehållet i hans vassa texter som fängslade: nu när jag som språkvetare lyssnar igenom ”Välkommen till folkhemmet” slås jag av hur välförfattade texterna är: så långt från oh baby-pop man kan komma. Rimmen är oväntade, fria från klyschor. De flesta av texterna hade kunnat skrivas idag: karriär, samhälle, familj. Det är väl bara ”den siste hippien, ett gärdesfreak” som har försvunnit. Det är tack vare Uggla som en fascinerad nioåring satt och slog upp ord som Meissenstil, fosforiserande och antiauktoritärt. Textraden ”Snuff movies till en vulgär, extrem miljonär” var det av någon anledning ingen som ville förklara för mig. Uggla hade en rätt imponerande vokabulär som sträckte sig från det höga till det låga – ibland i samma strof.

Jag har inte stenkoll på den svenskspråkiga musikscenen idag. Men jag hoppas innerligt att det finns någon populär artist som någon liten nioåring kan utvecklas intellektuellt av såsom jag gjorde av Uggla. Antagligen är det inte Darin i alla fall.

Åsa Jonsén är en del av Kulturdelens redaktion, och har nu fått det påpekat för sig att poängen med programmet är att artister skall göra låtarna till sina egna. Då får man ju säga att Darin lyckades. Se krönikan som en kärleksförklaring!

Fotnot: Den hockeyfriserade nörden på bilden är undertecknad, 11 år gammal, som får en autograf av Magnus Uggla.

Länk till Darins tolkning.

Länk till originalet, YouTube-klipp.

Välkommen till folkhemmet” på Spotify.

Texten till ”Astrologen”

Så du är en tvilling, jag visste det,
det såg jag nästan direkt,
styrd utav Solen och Mars kan jag se,
vi är så gott som redan släkt.

Du är en framåt person, som har en hög ambition,
en lycklig framtid astrologen spår,
vart du än på vägen går.

Du är den vackraste jag mött,
inte påmålad och falsk som andra,
du har väckt upp det jag trott var dött,
och när du har mej när jag tar dej,
din hungrande kropp får frid,
bortom all rum och tid.
Då är du den finaste jag mött.

Å nu sitter dom och skriver poem,
dricker rödvin var kväll,
löser alla världsliga problem,
och älskar till skalden Sundell.

Måste människor slåss, får aldrig hända oss,
man måste tänka klart va positiv,
förverkliga sig själv och sitt liv.

Du är den vackraste jag mött,
inte tuff och kall och hård som andra,
du har väckt upp det jag trott var dött,
och när jag har dig när du tar mej,
min hungrande kropp får frid bortom all rum och tid.
Då är du den finaste jag mött.

Jag har gått över till numerologi,
och räknat ut vår romans,
vi två vi bildar en vådlig kemi,
utan skuggan av en chans.

Det står du e stabil, att jag är svag labil,
en nattsvart framtid numerologen spår,
om vi inte skilda vägar går.

Du är den vackraste jag mött,
inte påmålad och falsk som andra,
du har väckt upp det jag trott var dött,
och fast det svider å jag lider är det bäst att vi bryter vårt band,
och inte trotsar ödets hand.

Fast du är den finaste jag mött.
Du är den vackraste jag mött,
inte påmålad och falsk som andra,
du har väckt upp det jag trott var dött.
Ja, du är den finaste jag mött.

Sony Music Entertainment (Sweden) AB

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree