Hem » Debatt » Klingan – SRs kanalchef svarar om nedläggningen

Klingan – SRs kanalchef svarar om nedläggningen

Beskedet att det populära radioprogrammat Klingan kommer läggas ner har engagerat många av Kulturdelens läsare. Ett stort antal har uttryckt sitt missnöje och många har dessutom lämnat färgstarka kommentarer som beskrivit just deras relation till detta radioprogram. Vad som började som en notis om nedläggningen utvecklades till ett ”upprop” och vi på Kulturdelen har också lovat föra detta vidare till Sveriges Radio.

Detta har nu gjorts och såhär svarar Elle-Kari Höjeberg som är Kanal- och utbudsansvarig på P2. Elle-Kari kommer även titta in på detta inlägg ibland för att svara på eventuella frågor.

 

Hej Kristoffer! 

Tack för ditt och dina läsares engagemang för Klingan, som  jag också tolkar som ett engagemang för Sveriges Radio och för P2. Det värmer förstås och sporrar oss att vilja göra den bästa kanalen med den bästa musiken även i fortsättningen!

Jag förstår att ni uppskattar och vill ha kvar ett fönster i P2 för den speciella mix av folk- och världsmusik som Lennart Wretlind haft huvudansvaret för de senaste åren.

Såväl Klingan som en hel del andra program i P2s har i uppgift att tänja på de musikaliska gränserna och bjuda på annat än kanalens huvudfåra, som är den klassiska musiken. Så har det varit och så kommer det att förbli även i den nya P2-tablå som vi just nu jobbar med inför 2013. Vi ser över såväl sändningstider som format och i några fall kommer det också att bli nya programledare, även om flertalet hörts tidigare i kanalen.

Lennart Wretlind har i 50 års tid berikat Sveriges Radio med den kompetens och det kunnande som han under åren byggt upp. Vi har också erbjudit honom att fortsätta som en av två programledare i det program som ersätter nuvarande Klingan, men han har tackat nej.

Även om det inte blir just Klingan på exakt den tid där det sänts de senaste åren kommer ni att kunna hitta världsmusik i dess bredaste bemärkelse i den nya tablån, liksom visan och folkmusiken. Exakt i vilken form och med vilka programledare kommer vi att presentera om ett par veckor. Jag är full av tillförsikt och vet att vi på P2 har en samlad kompetens som ska höras även i fortsättningen. Det kommer både att låta likadant som förr och annorlunda, men P2s grundkoncept som en kvalitetskanal för klassisk och nutida musik, folk- världsmusik och visa, jazz och electronika står fast.

Den nya tablån sjösätts den 14 januari.

Jag hoppas ni med nyfikenhet ska lyssna på det nya och tycka om det ni hör.

Med vänlig hälsning,
Elle-Kari Höjeberg
Kanal- och utbudsansvarig P2 

— — —

Kristoffer Pettersson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

6 Kommentarer för “Klingan – SRs kanalchef svarar om nedläggningen”

  1. Harry Johansson

    Klingande är det enda jag skruvar in på P2, sen kan kanalen stå på ett par timmar… Men jag slår inte på P2 av annat skäl. kanske man kan hopas på Spotifylistor från Lennart?!

  2. Till de som beslutar om programutbud

    Om ni lägger ner Klingan är det ett mått på korkadhet som överstiger fattningsförmågan.
    Progammet är unikt, fantastiskt och bidrar till att man får höra musik från hela världen som man aldrig skulle haft en chans att komma i åtnjutande av.
    Hur mycket underbar och annorlunda musik har jag inte hört tack vare Klingan.

    Programmet har fått pris!
    Radioakademin har gett Klingan2012 års Stora Radiopris i kategorin Årets Musik.
    Juryns motivering: ”I sitt musikprogram låter Lennart Wretlind oss följa med på en världsomsegling till exotiska och avlägsna musikaliska hamnar. Radioprogrammet Klingan andas respekt, kunskap och kärlek och ökar förståelsen mellan människor från olika kulturer.”

    Den som beslutar om nedläggning efter detta visar bara prov på nonchalans för det som Public Service innebär.

    Jag vill fortsätta att höra KLINGAN och P2 Världen.

    Med vänlig hälsning
    Ulla Gratte

  3. Fredrik Elisson

    Hej Elle-Kari Höjeberg,

    Jag heter Fredrik och är 21 år gammal. För mig är det väldigt svårt att förstå varför ni skrotar ett så bra program, med så starkt varumärke som Klingan. Min familj lyssnade andaktigt på det varje söndag, nu kommer de sannolikt att sluta ratta in P2 över huvudtaget. Själv lyssnar jag på P2 för att hittills varit den enda radiokanalen med en intressant blandning av musik. Höjdpunkterna i P3 späds ut med så mycket skit att jag inte orkar lyssna, så P2 har varit det enda alternativet. Jag slår på kanalen i hopp om att få höra jazz, elektroniskt, klassiskt, folk: något intressant i detta dödstråkiga radiospektrum. Jag hade precis upptäckt Ström, med geniala Andreas Tilliander vars egen musik jag lyssnat mycket på, för att sedan få höra att det skulle läggas ned. Det är inget fel på ”något vackert klassiskt”, men behöver det verkligen få mer plats? Precis som eran undersökning visat har mediekonsumptionen förändrats de senaste sex åren. Vem som helst kan nu ta del av till exempel ”This is Classical: The Universe’s best easy listening album of all time” på Spotify och få sin dagliga dos Eine Kleine Nachtmusik och Griegs Våren. Samma material finns tillgängligt i evinnerliga internetradiokanaler. För att vinna fler lyssnare tror jag ni hade tjänat på att försöka upplysa fler om att ert varierade utbud över huvud taget finns, snarare än att försöka strömlinjeforma det för att blidka de som vill ha mer easy listening.

    Tro inte att ni vinner en enda ung lyssnare genom att dra ner på folk, jazz, världsmusik och elektroniskt. Genom att lägga mer tonvikt på ”något vackert klassiskt” sedimenterar ni P2 som en kanal för dem som är för gamla för att förstå hur man hittar ”easy listening” med en dator.

    Fredrik

  4. Ja, det är otroligt trist att SR nu vattnar ut Världsmusiken i ett kombinerat vis- och annat program.
    Precis som de gjorde med modern dans, rytm etc för nåt år sedan.

    Vi får hoppas på Spotify-listor från Lennart & Natascha…

  5. Det enda radioprogram som jag någonsin sett fram emot att lyssna på har nu lagts ner.

    Större delen av den musik som radion spelar är förutsägbar. Lennart Wretlind har med Klingan däremot skapat en fantastisk värld där man som lyssnare varit trollbunden och hela tiden nyfiken på vad som döljer sig bakom nästa krön.

    En musikalisk världsomsegling som nu okunniga beslutsfattare väljer att lägga ned. Den enda logiska förklaringen jag kan se är att beslutsfattarna inte lyssnat på programmet och tagit det till sig, kanske att man någon gång hört på det men aldrig lyssnat.

    Lennart är bäst, P2s beslutsfattare sämst!

  6. Marcus Widerberg

    Sjukt tråkigt att klingan nu är nerlagt. Fattar det inte. Har missat hela grejen,

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree