Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Magico, Carta de Amor med Garbarek, Gismonti och Haden

CD: Magico, Carta de Amor med Garbarek, Gismonti och Haden

Jan Garbarek, Egberto Gismonti, Charlie Haden: Magico. Carta de Amor (ECM/Naxos). 2 cd. Speltid: 64’20 + 43’42.
Jan Garbarek (tenor- och sopransaxofon), Egberto Gismonti  (gitarrer, piano), Charlie Haden (kontrabas)

Betyg:

Det tycks som om ECM har börjat röja i sina arkiv med gamla liveupptagningar. Förra året kom ett suveränt dubbel-album med Keith Jarrett, Jan Garbarek, Palle Danielsson och Jon Christensen från en konsert i Tokyo 1979. Nu har man hittat banden från en konsert i München 1981. Åter är Jan Garbarek i farten, men nu tillsammans med Egberto Gismonti och Charlie Haden. Magico. Carta de Amor heter dubbelalbumet, och tycker man att Magico låter bekant beror det på att gruppen 1980 släppte en studioinspelning med samma namn. Men det är faktiskt bara två av låttitlarna som är gemensamma – och versionerna skiljer sig åtskilligt. På studioplattan varar sålunda ”Spor” i sex minuter medan konsertversionen fortgår i fjorton. Och tro inte att man tröttnar.

Det är bara att konstatera att den här utgåvan är en total fullträff med tre suveränt samspelta och genomlyst passionerade musiker. Här finns svindlande vaggsångsvackra spår, ibland med tydlig latinoinspiration, medan andra är mer modernistiska och någon gång lite tufft småbrötiga. Men huvudintrycket är att Haden bäddar mjukt med sin varma bas och att Gismonti leker suveränt med strängarna på sin lyriska gitarr (som han ibland byter mot piano) – medan Garbareks karaktäristiska saxofoner växlar mellan smeksam sång och mer expressiva uttryck. Den som tycker att Garbarek i sin senare flirt med world music och new age ibland har banaliserat sig själv har här ingenting att frukta. Det är inte det minsta inställsamt, det är bara så vackert. På Magico. Carta de Amor möter tre innovativa jazzmusiker som lyckas göra allt rätt och omedelbart väcker en känsla av ogrumlad glädje och lycka.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree