Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Vigilia av Rachmaninov

CD: Vigilia av Rachmaninov

Sergei Rachmaninov: All-Night Vigil (Ondine/Naxos). Speltid: 62´31.

Latvian Radio Choir, Sigvards Kļava (dirigent)

Betyg:

Efter Lettiska Radiokörens magnifika inspelning av Sergej Rachmaninovs Sankt Johannes Chrysostomos Liturgi (Ondine) återkommer man nu med samme tonsättares Vigilia (Vespermässa/Midnattsmässa). Och det är bara att ge sig på nytt. Rachmaninov skrev verket 1915. Några år senare ansågs religiösa verk som suspekta i det Ryssland som blivit Sovjetunionen och själv befann sig tonsättaren i exil; han skulle aldrig återse sitt hemland. Vigilia är ett fantastiskt körverk med partier av såväl inåtvänd fromhet som himlasträvan. Det befinner sig mitt i den ryska sakrala traditionen med föregångare som Bortnjanskij och Kastalskij och senare företrädare som Schnittke och Silvestrov.

Sergej Rachmaninov 1919

Jag har Vigilia i en tidigare inspelning med Sankt Petersburg Capella under Vladislav Tjernnusjenko (Le chant du monde), och ibland kan man nästan undra om det är samma verk som man hör. Den ryska inspelningen ger mer känslan att ta del av en verklig mässa medan den lettiska lyfter det musikaliska uttrycket. Det är också den lettiska kören som är den mest välljudande och har den mäktigaste klangen – även om petersburgarna kan visa upp en sådan där riktig rysk underjordsbas inledningsvis. Naturligtvis drar också letterna fördel av det spatiösa och klara Ondine-ljudet som placerar oss mitt i katedralen. Det är en enastående samling sångare som dirigenten Sigvards Kļava har till sitt förfogande i Riga, och han är uppenbarligen mannen att leda dem till stordåd – vare sig han nu i stillhet låter oss blicka in i själens mörker eller låter oss stiga som på en väldig våg mot himlen. Det är så bedövande vackert och starkt att man skulle kunna bli ryskortodox för mindre …

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree