Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD & Blu-ray: Grannpatrullen

DVD & Blu-ray: Grannpatrullen

Grannpatrullen
Komedi, USA, 2012
Distributör: Fox
Regissör: Akiva Schaffer
Medverkande: Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Richard Ayoade m.fl.
Längd: 97 minuter
Finns på svensk Bluray och DVD sedan 2013-01-02
Betyg: betyg-3

— — —

Grannpatrullen skulle nog utan tvekan kunna beskrivas som en av 2012 års stora överraskningar när det gäller amerikanska komedier. För vad som till en början kanske mest framstår som ännu en dussinfilm i mängden – där de pubertala sexskämten står som spön i backenGrannpatrullen DVD – visar sig snart en besynnerligt engagerande och faktiskt spännande actionkomedi.

Efter ett bestialiskt mord på det lokala varuhuset bestämmer sig den samhällsengagerade Evan, spelad av Ben Stiller, för att starta en grannpatrull i hopp om att fånga mördaren. Kandidaterna till den nystartade gruppen är dock inte riktigt vad han hade hoppats på. De enda som dyker upp är nämligen den partysugne Bob, spelad av Vince Vaughn, den psykotiske Franklin, spelad av Jonah Hill, och den tafatte och udde britten Jamarcus, spelad av Richard Ayoade. Sina skillnader till trots svetsas dock gruppen snart samman och ger sig för att röja upp i det lilla samhället. Det står dock snart klart att allt inte är som det verkar i den sömniga lilla staden då grannpatrullen sent en natt träffar på en livs levande utomjording! Det här är minsann ett betydligt större problem än de äggkastande ungdomar och vilda tonårsfester gruppen hittills fått tampas med, men grannpatrullen tänker då inte ge upp i första taget! Men hur stor chans har egentligen staden – och jorden – när vårt enda och sista försvar är en kvartett medelålders män i matchande jackor?

Det är en rätt ojämn och skumpig tur som regissören Akiva Schaffer bjuder sin publik på i den överraskande Grannpatrullen. Under filmens inledande halvtimme tappar man nästan räkningen över hur många gånger man plockar fram skämskudden över de många, och ofta extremt pinsamma, plumpa sexskämten. Grannpatrullen är nämligen en film som inte drar sig för att dela ut slag under bältet, och verkar då och då nästan gotta sig i hur många sexreferenser man kan klämma in i en enda replik. GrannpatrullenDet hela blir snabbt tröttsamt, speciellt då det dessvärre är det enda ämne man skämtar om, och stundtals vill man nästan bara stänga av filmen.

Just därför är det så imponerande vilken vändning filmen gör efter dess inledande akter. Trots den pubertala stämningen så lyckas man skapa en fin karaktärsutveckling mellan de fyra männen, och man blir emotionellt engagerad i gruppens missöden på ett sätt som inte direkt är vanligt för en direkt till DVD-produktion. Men det som verkligen räddar filmen, och som faktiskt höjer den ett bra snäpp över dess konkurrenter, är den förvånansvärt välskötta science fiction-intrigen.  För även om inte ens filmens utomjordingar slipper undan burdusa sexskämt, där deras blod liknas vid sperma och deras hjärnor är placerade i deras skrev, så har man ändå behandlat denna del av filmens handling men en viss tyngd och allvar som sannerligen särskiljer filmen från andra science fictionkomedier. Mot filmens slut har man dessutom lyckats trumma upp en sådan rafflande spänning att man nästan sitter som på nålar för att se om de osannolika hjältarna faktiskt ska lyckas rädda dagen, och det känns nästan som om man sugits in i en helt annan film än den man faktiskt började titta på.

Dessvärre gör detta bara att det blir ännu mer uppenbart att filmen inte är vidare välbalanserad, och att dess invasionsintrig är betydligt starkare än den löst ihopsatta berättelsen om fyra karlar i en kombi som försöker hindra brott i en småstad. De två delarna skiljer sig så mycket från varandra att det är svårt att inte fundera över just hur mycket bättre filmen kunde ha varit om man bara grundat den i en lite allvarligare ton redan från början, och sedan vågat löpt linan ut med intrigen om de förklädda utomjordingarna. Grannpatrullen har otroligt mycket outforskad potential, och hade i händerna på rätt regissör helt klart nog kunnat bli science fictiongenrens svar på Shaun of the Dead. Det går inte att sticka under stolen med att Akiva Schaffer verk är ytterst underhållande stundvis, men löftet om vad filmen kanske kunde ha varit lämnar ändå en något sur eftersmak.

Det är sällan som den helt vanlige killen får stå i rampljuset nu för tiden. Berättelsen om den osannolika hjälten, där helt vanliga människor som du och jag reser sig för att rädda världen har sedan länge förpassats till något dammigt hörn till förmån för Hollywoods filmstjärnor och superhjältar. Men Grannpatrullen lyckas faktiskt blåsa liv i den gamla klyschan om att var man faktiskt kan göra en skillnad – samtidigt som den lyckas vara vansinnigt underhållande. De otaliga köns och sexskämten må vara något tärande, men trots en något skakig start visar Grannpatrullen att amerikanska komedier fortfarande kan överraska.

— — —

Johan Axell är filmvetara och frilansande skribent.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree