Hem » Recension, Utställningar » Utställning: Rådhusbilder på konsthallen

Utställning: Rådhusbilder på konsthallen

radhuset

Julbilderna på Rådhuset kan man nu se i original på Örebro Konsthall. På utställningen kommer betraktaren nära verken som tidigare presenterats på hög höjd på Stortorget. Man kan i lugn och ro nu se bilderna nära i behaglig rumstemperatur.

Till årets utställning bjöd man in barnboksillustratörer och serietecknare. Flera kända namn är representerade, bl.a. annat den älskade och folkkäre Sven Nordqvist med sin berömda figur Pettson och sin ständige följeslagare katten.

För publiken blir det en lång och spännande promenad i barnboksvärlden som bör intressera  publik i alla åldrar. Igenkänningsfaktorn är naturligtvis betydelsefull ur publiksynpunkt  men nya upptäckter kan alla göra i det omfattande urvalet som visas..

Konstnärerna har arbetat under temat ”Förväntat”. Ett tema som gett konstnärerna många tolkningsmöjligheter vilket visar sig i de varierade motivvalen. De många olika teknikerna – akryl, akvarell, tusch, blyerts, kol m.m. och färgvalen gör utställningen intressant.  Spänningen inför advent, julklappar och snö och inför födelsedagen är några givna exempel som varvas med klassisk sagomystik med tomtar och troll och mer piraternas förväntan att finna den stora Skatten. Det finns också vemodiga bilder med skildringar av barns mörka upplevelser såsom titeln t.ex. Övergiven antyder. Promenaden längs konsthallens väggar erbjuder  också många skratt när  den halsbrytande frihet som barns fantasi tillåter framställs.

Den svenska barnbokseliten är varierad och man måste imponeras av fantasirikedomen hos författare och, inte minst, den goda kvalitet som många illustratörer besitter. Utställningens urval är brett och ger oss tillfälle att möta barnbokslitteraturens bildvärld på ett annorlunda sätt. Föräldrar med åtföljande ungar och kanske far- och morföräldrar får tillfälle att upptäcka och samtala och få sig några goda skratt när de besöker utställningen som varar veckan ut.

Glad blev också jag under min ensamma promenad!

Marianne Freyne – Lindhagen

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree