Hem » Fokus » Demonstration i Paris

Demonstration i Paris

OLYMPUS DIGITAL CAMERASöndagen 27 januari var det en stor demonstration till stöd för samkönade äktenskap i Paris. Tove Ekström var där.

Min fransklärarinna förklarade för oss en dag att strejk och demonstration är Frankrikes nationalsport. Efter en tid här i landet är det bara att konstatera att hon har rätt. Efter bara en vecka i Aix-en-Provence stötte jag på hundratals gymnasiestudenter tidigt en måndagsmorgon. Det var ett herrans liv. Gator spärrades av och fönsterrutorna skallrade under ljudet av slagord och polissirener.

”Det är september”, sa vår lärarinna. ”Vad hade ni väntat er? De ska bara ockupera skolan och bränna några papperskorgar. Det gör de varje år.”

Det visar sig att september är något av en högsäsong för strejk och demonstrationer. I det här fallet protesterade eleverna mot det faktum att de inte hade haft någon lärare på tre veckor på grund av nedskärningar inom skolan.

Debatten om det nya lagförslaget om homosexuella rätt till äktenskap är sedan länge ett hett ämne i Frankrike. Efter att ha bott bara några dagar i Paris stötte jag ihop med ännu en demonstration. Oöverskådligt stor och utrustad med rosa ballonger och slagorden ”Marriage pour tous!” (Äktenskap för alla!) Mycket kryptiskt skulle det visa sig. För det här var inte alls förslagets förespråkare utan motståndarna. Hur de rent logiskt fick ihop ”Marriage pour tous!” återstår att ta reda på.

I söndagens demonstration stod exakt samma sak att läsa med den skillnaden att nu var det förespråkare som höll i plakaten. Vi samlades vid Denfert Rouchereau under vajande regnbågsbanér i ett klart solsken. Människor från alla läger, även konservativa, deltog. Flera partier fanns representerade, däribland de röd-gröna, socialistpartiet och kommunistpartiet. Efter två timmars väntande började vi långsamt röra oss norrut. Nästan halva Paris var avspärrat och polispådraget stort. Demonstrationen var högljudd och glad om än kaotiskt. Utan större missöden än ett lätt duggregn kom vi några timmar senare fram till vårt mål; Bastiljen där jubel och tal följde. Antalet deltagare uppskattas till mellan 125 000 och 400 000 personer.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under en demonstration i höstas väckte två tjejer stor uppmärksamhet när de kysstes mitt framför tusentals uppretade motståndare till det nya lagförslaget. Bilden på paret fick på bara några timmar ikonstatus i södra Frankrike. I maj förra året efterträddes den konservative Nicolas Sarkozy av socialistpartiets Francois Hollande som Frankrikes president. Den nya regeringens förslag, som bland annat går ut på homosexuella rätt till äktenskap har väckt stora reaktioner bland konservativa och katolska grupper. Debatten om homosexuellas rätt till äktenskap har rasat i Frankrike sedan innan jag kom hit i september. Den har pågått i tidningar, i politiken, i klassrummen (i alla fall mitt) och på internet. Och självklart genom nationalsporten.

Text och bild: Tove Ekström

 

Share

1 Kommentar för “Demonstration i Paris”

 1. Trots det stora motståndet från högern är det troligt att förslaget går igenom tack vare socialistpartiets (PS) majoritet. Dock är varken det stora konservativa partiet UMP eller socialistiska PS enade i frågan.
  Enligt de senaste siffrorna i Le Monde stödjer 65 {f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} av den franska befolkningen homosexuellas rätt till äktenskap medan 52 {f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} stödjer rätten till adoption.
  I tisdags startade den stora debatten om det nya lagförsag i l’Assemblée National (Nationalförsamlingen). Diskussionerna ska pågå i femton dagar och röstningen äga rum den tolfte februari.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree