Hem » Kulturdelen rekommenderar, Utställningar » Utställning: Till det ändlösa kärlekslandet där vi ska bo

Utställning: Till det ändlösa kärlekslandet där vi ska bo

Till det ändlösa kärlekslander där vi ska bo
Sofia Svensson
Nora konsthall
Storgatan 15
19/1-9/2

— — —

Sofia Svensson är en ung Örebrokonstnär som nu ställer ut på Nora Konsthall under rubriken ovan. En rubrik som jag tolkar som en kärleksförklaring till konsten.

Sofia Svensson Foto Elin SörmanSofia har gått på Örebro konstskola och har flera andra utbildningar i sin ryggsäck. Hennes utställning visar på en intressant och bred konstnärlig fantasi och en mångsidighet när det gäller uttrycksmedel – blyerts, oljepastell, tempera, tusch och vaxkrita. Man förstår hennes nyfikenhet att pröva olika tekniker och material. Hon tycks ha bevarat barnets oförvägna upptäckarglädje i det konstnärliga sökandet och bangar inte för att ge sig hän när det gäller färg och kolorit.

Sofia SvenssonMen, inte minst, är Sofia en skicklig tecknare som använder inte bara blyertspennan på ett uttrycksfullt sätt, utan också garn i kombination med blyerts. Att teckna figurer på detta sätt gör motiven märkligt levande. I små, koncentrerade bilder framställs två personer såsom varande i en tänkt dialog. Det ger betraktaren en spännande uppgift för tolkning. Även de enstaka personer som tecknats med den här tekniken utstrålar mycket utöver den rena avbildningen. Under mitt möte med gestalterna infinner sig begreppet ”aura” i mitt huvud.

Sofia Svensson stor tavlaMitt i konsthallen står en jättemålning i olja där Sofia gett sig hän i färger och skapat en bild som väcker glädje och utgör en kontrast till de större, både konkreta och fantasifulla blyertsteckningarna.

Kring en av konsthallens väggar löper ett stort antal naturmålningar där framför allt pastellkritan kommer till tals. Bilderna är små, koncentrerade och färgstarka och visar en överraskande variation trots det första intrycket av monotoni genom det enhetliga formatet. Varje bild är dock sin egen och hade mer kommit till sin rätt genom en glesare och luftigare hängning.

Konstnärens vilja att pröva olika tekniker visar sig också i två skulpturer där rostangripna vassa och mjuka former och slingrande trådar utnyttjats. Verk som kräver att besökaren stannar upp för att ta till vara sin förbryllning och sin egen nyfikenhet.

Rostangripen skulptur

Utställningen som helhet är ett spännande och omväxlande äventyr och ställer frågan: Vad kommer härnäst?

Vid en kort intervju med konstnären får jag veta att hon har något, annorlunda, på gång.

— — —

Text: Marianne Freyne-Lindhagen
Ett stort tack till Elin Sörman på  Nora kommun som bidrog med bilder

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree