Hem » Bioaktuellt, Recension » Bio: Gangster Squad

Bio: Gangster Squad

MV5BMTcwMjAyMTUzMl5BMl5BanBnXkFtZTcwODgxNzk1OA@@._V1_SY317_CR0,0,214,317_Gangster Squad heter en film som går på bio just nu. Den bygger, som det ofta heter, på verkliga händelser.

Regissören för Gangster Squad är Ruben Fleischer. Han har tidigare gjort bland annat Zombieland. I den aktuella filmen spelar Sean Penn, Emma Stone, Ryan Gosling och Josh Brolin. Den sist nämnde har huvudrollen och är mycket lik Nick Nolte i sin ungdom. Denne är för övrigt också med i en biroll.

Gangster Squad har sin charm och sina kvaliteter. Den är tekniskt välgjord och bildmässigt snygg. Tidskänslan sitter där den ska. Men historien den berättar är ett fruktansvärt pekoral. Varenda en av 1930- och 40-talens gangsterfilmers många klichéer finns med – presenterade utan någon som helst distans, ironi eller glimt i ögat. Ja, en kraftig överdos av amerikansk patriotism får man också på köpet.

Det idylliska(?) Los Angeles hotas av en gangster som kommit dit från östkusten. Han har mutat många inom poliskåren och verkar oåtkomlig. Därför bildar några ”hederliga” poliser en liten privatarmé för att störa ut hans verksamhet. Detta hjälteteams projekt är helt olagligt och mycket våldsamt. Men det är det enda språk gangstrarna förstår…

Den ende bland hjältarna som uttrycker en smula tvivel på det olagliga våld de utför, är mycket riktigt också den ende (nästan) av teamet som blir dödad.

Skådespelarnas insatser är långt ifrån oförglömliga. Regissören hade lika gärna kunnat stanna hemma.

Verklighetens Mickey Cohen

Verklighetens Mickey Cohen

”De verkliga händelserna” handlar om en inofficiell grupp av poliser som kanske fanns och som kanske försökte stoppa Mickey Cohens gangstergäng och andra. Mickey Cohen hette egentligen Meyer Harris Cohen (1913-1976). Han var en före detta boxare från östkusten (i amerikanska ögon är detta ofta i sig något misstänkt) som arbetade som underhuggare åt gangsterbossarna i Chicago innan han hamnade i Los Angeles. Där kom han att kontrollera mycket av stadens olagliga verksamhet, framför allt spel och droger. Hans närmaste man hette Johnny Stompanato. Denne hade en tid ett förhållande med den världskända filmstjärnan Lana Turner.

Att Mickey Cohen var en främling – och därtill judisk – spelade stor roll för hur omgivningen såg på honom. En liten underton av antisemitism finns också i filmen.

Ungefär samma skede som Gangster Squad beskriver finns också i den mycket sevärda filmen L. A. Konfidentiellt (1997). Den bygger på en bok med samma titel skriven av James Ellroy. Men Ellroys bok, och filmen regisserad av Curtis Hanson, lämnar en mycket bittrare smak i munnen än Gangster Squad. I L. A. Konfidentiellt sysslar polisens hemliga grupp med ren misshandel och tortyr på ett gammalt nedlagt motell. Den heroism som Gangster Squad försöker förgylla olagligheterna med är helt frånvarande. I Gangster Squad bränner poliserna upp Mickey Cohens pengar och knark. I L. A. Konfidentiellt slår poliserna ihjäl varandra i iver att få en del av tjuvgodset. Ellroys Los Angeles är en mörk plats full av rasism och kriminalitet. Där är absolut ingen hjälte.

indexSå här skriver han:

”Tjänst i Gangstergruppen: rum 6 på Victory Motel. Bud, Mike Breuning och en Friscokille låst med handfängsel på grillstolen – Joe Sifakis, tre resor för ocker, avplockad från ett tåg på Union Station. Breuning jobbade med gummislangen, Bud tittade på.

Fjortonhundra på byrån, en donation till en polisfond. Intensiv övertalning att sticka från stan, snart dags för tandbehandlingen. Bud såg på klockan – tjugo över fyra, Dudley var sen. Sifakis skrek.”

James Ellroy är en rå och reaktionär jävel. Men han skriver fantastiskt och gullig patriotism sysslar han inte med.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree