Hem » Reportage » Dans-workshop i Vivalla

Dans-workshop i Vivalla

Soma och Sara är båda 18 år och har i år dansat en tredjedel av sitt liv tillsammans. På sportlovet ska de föra sin dansanda vidare till andra elever genom en workshop, med hjälp av den skånska dansgruppen Wildstyle.

Vi vill bevisa att man inte behöva vara utbildad eller vara en äldre danselev för att bjuda hit dansare. Det handlar om passion och vilja”, säger Soma Babamiri. Hon läser sista året på programmet estetisk verksamhet inriktning dans på Risbergska skolan i Örebro. I sex år har hon dansat med Sara Hazem, som läser International Baccalaureate på Rudbecksskolan. De senaste fyra åren har båda dansat i Bruck Out, en dansgrupp i Vivalla. En av gruppens ledare har kontakt med dansledarna från Bowdown Dance Academy (det kollektiva namnet för flera olika dansgrupper i Malmö, bl.a. Wildstyle) och har en gång innan haft de skånska danseleverna på besök i Örebro. Sara: ”Vi lade till Wildstyles medlemmar på Facebook och ledarna bjöd hit dem för att komma hit och dansa med oss. Många gillade det, både i vår dansgrupp och bland Bowdowns elever”.

wildstyledancehall

Sara och Soma beskriver att det är väldigt vanligt att äldre elever kommer till andra dansgrupper och dansar, speciellt i Vivalla där dansintresset är stort. Istället för att låta någon äldre elev eller någon dansledare bjuda hit en dansgrupp, ville de ha initiativet i egna händer. Soma: ”Vi tog hjälp av Christer Moll från Ung Peng för att kunna genomföra hela workshopen. Vi vill även att ungdomarna i Vivalla ska ha någonting att göra på sportlovet, då de flestas liv i Vivalla är vara i skolan eller att vara hemma”. Istället för att hålla i en föreställning med en inbjuden dansgrupp, ville Soma och Sara istället göra någonting annorlunda.

Dansstilarna som Soma och Sara utövar är bland annat dancehall och hiphopdans. Soma: ”Dancehall är en dansstil som utvecklades av vanliga människor ute på gatorna i Jamaica, som fokuserar mycket på den festliga delen av reggae, där trummor och rytm är en stor del av dansen. Det finns inte heller något rätt eller fel inom Dancehall, utan allt handlar om känsla.” Queenstyle och Kingstyle är två vanlinga dansformer inom Dancehall, där Queenstyle är en stil där man ska vara så vild som möjligt och t.ex. göra spagater, men Kingstyle är mer sansad och baserad på steg.delta, hellre än att bara kolla på. De känner att de bidrar till workshopen. Om de bara skulle kolla på så skulle de inte känna något”.

Både Soma och Sara har stora planer för framtiden, men inte just inom dansworkshops. Sara: ”Vi två håller nog inte på med något mer sådant här, eftersom vi båda flyttar till London efter studenten. Vi hoppas på att vi inspirerar andra till att göra samma sak som vi gör; att yngre elever tar hit dansgrupper från andra städer, istället för att ledarna eller äldre elever gör det. Vi hoppas också att framtida grupper åker ut till andra städer och dansar, t.ex. till Malmö”. Ingen av dem har heller någon dröm att göra dansen till ett yrkesval, men tänker spendera mycket fritid åt det även utomlands. Soma: ”Om Beyoncé hade frågat om jag ville vara hennes backup-dansare hade jag nog inte tackat nej direkt”. Sara: ”Jag tänker dansa så länge min kropp orkar.”

Wildstyle Dancehall-workshop tar plats i Vivallas samlingssal, 14:00-16:00 mellan den 19 och 22 februari.

John Jonsén är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree