Hem » Bioaktuellt, Film, Recension » Bio: Du gör mig galen

Bio: Du gör mig galen

Du gör mig galen (Silver Linings Playbook)
Komedi, drama, romantik
Regi: David O. Russel
Medverkande: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Julia Stiles, Chris Tucker, Robert De Niro m.fl.
2 tim, och 2 min
Från 11 år
Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll (Jennifer Lawrence) och Golden Globe för bästa
kvinnliga skådespelare (komedi/musikal)
Visas på Filmstaden, Örebro
Betyg:betyg-3

— — —

Du gör mig galen saluförs som en romantisk komedi, vilket den också är, men en något problematiserad sådan.  Rollfigurerna är inte några lättsamma och enkla människor, tvärtom så har flera av dem allvarliga problem med sig själva. Det framgår mest i den första delen av filmen. Du gor mig galenI den andra delen tar det romantiska och enkelspåriga över, vilket bidrar till att filmen kantrar betänkligt.

Pat har varit inlåst på psyket på grund av att han försökt slå ihjäl sin frus älskare. Han skrivs ut i förtid eftersom hans mamma går i god för honom, att han ska ta sin medicin och gå till sin terapeut.  Han flyttar in hos föräldrarna. Den före detta frun har sålt huset och flytt fältet, vilket han inte kan acceptera. Han hoppas att hon ska komma tillbaka till honom om han visar sig god och stabil nog. Han lider av bipolär sjukdom men uppträder mer som en människa som har problem med sin impulskontroll och sin aggressivitet.  Hemma i huset sitter hans pappa – fullkomligt beroende av upprepningar och tvångshandlingar som han styr familjen med och med en våldsam historia i bagaget. Mamman står i köket och lagar mat och försöker gjuta olja på vågorna.

När Pat träffar Tiffany, som är i obalans efter att hennes man har dött, möter han en likasinnad; en utlevande, sårig människa. De ingår en överenskommelse som ska gagna dem båda. För Pats del blir det början till en lugnare och mer strukturerad tillvaro, då han tar sin medicin och börjar komma på fötter.  Hemma hos föräldrarna är dock allt sig likt. Även i bekantskapskretsen finns det människor som lätt spårar ur – och då framför allt män. När pappan träffar Tiffany och i henne finner sin överman vänder han dock och börjar tro på Pat och hans förmåga att gå vidare. Lawrence och CooperNågonstans där börjar filmen gå överstyr och liknar mest en Askungesaga och det lyckliga slutet låter inte vänta på sig.

Du gör mig galen har kunnat bli en bra film om den fokuserat på människor som lever med psykiska svårigheter, om arv och miljö och om en tänkbar väg att leva. Tyvärr blev det inte riktigt så. Filmen är förutsägbar och tillrättalagd – mamman tröstar sig själv och alla andra med att laga mat, den svarte medpatienten har dansen och rytmen i sig, männen är galna i amerikansk fotboll, och allt utvecklar sig precis som man har förstått redan från början.

Filmen lockar till en del skratt och slutar i ett romantiskt brus, vilket kan tilltala den publik som är ute efter just det. Skådespelarna gör överlag mycket fina insatser – såsom Jennifer Lawrence (minns henne från Winters bone) som fått en Oscar för sin roll och Robert De Niro som spelar pappan som styrs av sina rituella handlingar. Filmen har ett driv som speglar huvudpersonens instabilitet och humörsvängningar, vilket Bradley Cooper visar med sitt agerande. Om jag ska försöka mig på en försiktig analys av något slag, kanske det blir att det finns utvägar i det svåra, att medicin, tillhörighet och något att se fram emot kan bidra till bättring. Eller också har jag övertolkat det hela.  Slutsumman blir dock en film som kantrar betänkligt och ramlar rakt ner i den gamla förutsägbara och tillrättalagda fällan, även om den egentligen har en hel del att komma med.

— — —

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree