Hem » Helgesson » The Clash, Thåström och Stora Hotellet 1977

The Clash, Thåström och Stora Hotellet 1977

På sin skiva Kärlek är för dom från 2009 sjunger Joakim Thåström att: ”Jag såg The Clash På Stora Hotellet i Örebro sen blev det aldrig bättre än så.” 
I ett kort förord till boken som lanserades som den första officiella The Clash-biografin och som kom ut på svenska 2011 utvecklar Thåström sina känslor.

”Jag såg The Clash på Gröna Lund i juni 1977. Jag såg dem fyra månader senare också, i Örebro. De två konserterna är de absolut bästa jag nånsin varit på! Aldrig har något slagit mig så hårt, jag var helt paralyserad. De såg fantastiska ut. Mitt liv förändrades den sekunden dom gick upp på scen, för evigt. De kom ut så här…totalt ursinniga. /…/ Förfärligt ljud! Alla mina polare tyckte det var värdelöst, men jag var helt skakad. De hade allt! Det bästa jag nånsin sett.”

Örebro 9 oktober 1977
.

Det är en suggestiv , något otydlig svartvit bild. En ung man står med en cigarett i vänster hand intill en lyktstolpe vid Storbron utanför Stora Hotellet i ett dimmigt Örebro med regnblanka gator. Mannen är Mick Jones, den 22-åriga gitarristen i punkbandet The Clash. Fotografiet är taget av Göran Ekberg som trodde att det var Joe Strummer, sångaren i bandet.

mick-jones-clash

Varför står han där? Jo, det var så att: ”Klockan 20 fick hotellet ett samtal. En okänd mansröst sade att klockan 21 kommer en bomb att smälla.” (enl Nerikes Allehanda). Det är på kvällen söndagen den 9:e oktober 1977. Hotellet utrymdes; gäster på rummen och i Slottskällaren, samt de ungefär 400 personer som fanns i matsalen för att lyssna på The Clash. 

Gruppens första album släpptes i april 1977 och på hösten samma år inför deras första Europa-turné hette medlemmarna Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon och Topper Headon.

Föreställningen på Stora Hotellet blev dock av och dagen därpå kunde man läsa Håkan Petterssons recension i Nerikes Allehanda. Han skrev bland annat: ”The Clash bjöd på sig själva i 45 minuter och tempot var våldsamt och volymen hög. Deras attackprovocerande musik slängs nästan bokstavligen ut i publiken som rejäla råsopar. Men publiken står pall. Den lilla klicken av punkfantaster får aldrig nog”.

Veckan innan hade dansbandet Echo Six från Frankfurt spelat på hotellet. Snacka om kontraster.

Text: Bo Helgesson
Bild: Göran Ekberg

Share

2 Kommentarer för “The Clash, Thåström och Stora Hotellet 1977”

  1. Magnus Gustafson

    Underbar text. Lite som SVT:s Konstalmanacka, eller vad det hette. Att utgå från ett fotografi och någon låttextrad och sen göra en betraktelse. /Magnus

  2. […] man med cigarett. Kan inte låta bli att visa det här från den utmärkta Kulturdelen. com. En gatubild, våt asfalt. Det regnar i en mellansvensk stad […]

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree