Hem » Debatt » Örebro läns museum: Stäng museet!

Örebro läns museum: Stäng museet!

Jag har skrivit det förr och jag känner att jag måste skriva det igen: Ett länsmuseum är en omistlig del av vårt kollektiva minne. Detta har jag skrivit sedan 1980-talet – i Nerikes Allehanda, i Örebro-Kuriren, i tidskriften Meteor och på andra ställen. Det börjar kännas lite tjatigt.

LänsmuseetexteriörMen åtminstone sedan slutet av 1970-talet har Örebro länsmuseum varit en lågprioriterad verksamhet som nästan ständigt fått ta stryk. Ett litet undantag var på 1990-talet när museibyggnaden på Engelbrektsgatan byggdes om, det öppna magasinet Länsarvet startades i det gamla regementet och en överraskande satsning på ett konstmuseum gjordes. Annars har museet i Örebro befunnit sig på ett sluttande plan. Museicheferna har kommit och gått. De har kämpat med sina ointresserade överordnade. Inte sällan har de sagt upp sig i protest. Om jag kommer ihåg rätt sa Per Kåks upp sig tre gånger innan han slutligen lämnade Örebro för att aldrig mer komma tillbaka.

Ytterst ansvarigt är Örebro läns landsting. Förut fick museet en del pengar från staten men nu samlas också de statliga pengarna hos landstinget. Länets kommuner bidrar även med en del. Dock inte den dominerande kommunen i länet – Örebro kommun. Inte en krona kommer därifrån till museet. Det är resultatet av en gammal ansvarsfördelning mellan landstinget och Örebro kommun. Det är länge sedan nu men kommunen håller fast vid att Örebro länsmuseum inte är en kommunal angelägenhet. Följaktligen berättas inte heller stadens snart 750-åriga historia någonstans. Örebro kommun är hellre historielös än bidrar med några tusenlappar till det museum som ligger mitt i staden.

Det är tradition att museicheferna tiger och lider när de väl har fått klart för sig att ingen kommer att satsa på deras verksamhet. Därför var det lite överraskande att den nuvarande chefen (vi får se hur länge han håller ut) Mikael Eivergård skrev en debattartikel i Nerikes Allehanda 130403. Han hade dock god anledning att skriva. I motsats till att satsa på museet drar landstinget ner anslagen ännu mer. Från en redan för låg nivå till en ännu lägre. Hans text är återhållen men utstrålar stark förtvivlan. Under rubriken Politikerna måste ta ansvar för Länsmuseets framtid skriver han tappert om förnyelsearbete och välbesökta utställningar. Men i grunden är det en text som talar om nederlag. Så här kan det låta:

”Örebro länsmuseum är ett av Sveriges minsta länsmuseer. Som huvudman har landstinget inte gjort någon större satsning på verksamheten sedan museibyggnaden uppfördes för femtio år sedan, varken vad gäller lokaler eller verksamhet. Här skiljer sig Örebro län från de flesta regioner, där museisatsningar setts som viktiga delar av en långsiktig och offensiv regional kulturpolitik. Ser vi till våra närmaste grannar så har Västmanlands museum nyligen flyttat in i nya lokaler, i Värmland byggdes nytt i slutet av 1990-talet, i Sörmland planeras ett museibygge i hundramiljonersklassen. I Jönköping har precis ett ombyggt och rejält moderniserat museum tagits i bruk.”

I ETC Örebro 14/2013 konstaterar landstingspolitikern Birgitta Borg (fp) kulturens ökade underfinansiering efter införandet av den så kallade samverkansmodellen. Hon skriver så här:

”Enligt Sveriges Kommuner och Landsting bör en uppräkning för löner och priser göras med 2,5 procent för att uppnå full kostnadstäckning. Allt annat är besparingskrav. Här tar varken staten eller landstinget sitt fulla ansvar.”

Det är ju bra att hon skriver en debattartikel i ämnet, men vad har Folkpartiet gjort i landstingsfullmäktige? Har museet fått mer pengar i deras alternativa budget? Har partiet skrivit några motioner i frågan? Har någon annan gjort det?

Det är en sorg och en bedrövelse med Örebro länsmuseum. Nyckelpersoner i personalen hotas av avsked, inga inköpsanslag finns för till exempel konst, andra museer vägrar låna ut föremål eftersom säkerheten är så dålig, viktiga delar av basutställningen måste hållas stängda på grund av olösta brandskyddsfrågor, Länsarvet är inte längre tillgängligt för allmänheten.

Politikerna som är ansvariga, med Marie-Louise Forsberg-Fransson (s) i spetsen, borde skämmas ögonen ur sig. Knappast något annat län i Sverige anser sig ha råd att missköta sitt kulturarv så grundligt som man gör i Örebro. Också politikerna i Örebro kommun, som inte bidrar till museet, måste hållas ansvariga.

Den halvmesyr till museum som vi har idag borde hålla stängt tills politikerna orkar ta itu med frågan på riktigt. Ja, jag menar allvar – stäng Örebro länsmuseum!

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

 

Share

4 Kommentarer för “Örebro läns museum: Stäng museet!”

  1. Peter Ekström

    I sin text i ETC Örebro noterar Birgitta Borg att staten endast har skrivit upp anslagen med 0,6{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} och även om landstinget också gjort en liten uppräkning så understiger den behovet i hög grad.

  2. Peter Ekström

    Reportage på Sveriges Television (Tvärsnytt) med mig om detta på torsdag.

  3. Konflikten mellan näringsliv och kulturliv är inte ny. Den har pågått länge och började väl redan i och med utvecklingen av den ekonomiska teorin. Trångsynta nyliberaler och planekonomer ser inte längre än näsan räcker och nöjer sig med att visa på mätbara överskott utan att fråga sig hur det gått till och vad vinsten ska användas till. Därför tar miljön stryk och resurserna överexploateras.

    Dessutom så är kristna fundamentalister måttligt intresserade av att dokumentera och visa människans frigörelse och kulturella utveckling därför att de tror att det är osynliga makter som sköter den saken.

  4. sonja g nilsson

    Jaha! Nu förstår jag. I somras besökte jag och barnbarnen länsmuseét i Örebro. Måste säga att jag fick en chock! Har fortfarande inte förmått mej reda ut vad som hänt -men nu förstår jag mer efter att ha läst artikeln.Helt förvirrad konstaterade jag att alla de saker man förr om åren sett -var puts väck! Under 1970- 80tal (kanske längre) tog det en rejäl stund att gå runt och se på föremål och annat från forna tider. Jag undrar också var de stenyxor o andra föremål som bl.a. min morfar plöjde upp ur sina åkrar och plikttroget lämnade till länets museum -har tagit vägen. Nu inser man att det hade varit bättre att donera dem till den lokala hembygdsföreningen. SKANDAL!!!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree