Hem » Recension, Utställningar » Utställning: Tankar söker tänkare

Utställning: Tankar söker tänkare

Tankar söker tänkare

Katarina Klingspor-Ekelund

Visas 6/4 – 28/4 på Konstfrämjandet i Örebro

Klingspor

Rubriken ovan är namnet på Stockholmskonstnärens Katarina Klingspor-Ekelund pågående utställning på Konstfrämjandet. Hon är en multikonstnär som uttrycker sig i många tekniker som skulptering, måleri, installationer och fotografi. På den aktuella utställningen visar hon fotografiska bilder och skulpturer.

Som besökare möter jag litet antal stora bilder och en stor träskulptur och min första reaktion är överraskning. Konstnären har ett mycket personligt sätt att använda fotografins och skulpturens möjligheter och uttryck. Bilderna är inramade med ett flertal mindre foton av konstnärens ansikte där ramen och den vita, tomma ytan utgör en helhet. Denna del av utställningen har titeln ”Frame I – IV”, skulpturen ”The container” och” The contained”, är en imponerande stor träkloss placerad mitt i rummet där den övre sidan är täckt av ett utslätat sandlager.

Vid närmare betraktande av bilderna, upptäcker jag att de inramade ytorna varierar från bild till bild. Ögonen och blicken riktar sig åt olika håll – bortåt, inåt mot den vita ytan eller är slutna. Skulpturen i mitten äger tyngd, inte bara genom det stora formatet, utan genom sin slutenhet. Det kontrasterar mot de öppna bilderna med sina stora, tomma ytor.

Katarina berättar att hon är inspirerad av psykoanalytikern Bions texter och hans teorier om människans medvetande och, inte minst, det omedvetna som behållare av våra upplevelser i livet. Hon citerar: ”En begynnande tanke framträder. Dess upprinnelse är en känsloformulering, ett embryo till omedvetna fantasier. Processen börjar ge sig till känna genom vaga tecken och antydningar som eventuellt utvecklas till tankar.” Citatet utgör bakgrund till fotografierna. Följande citat anknyter till träskulpturen: ”Innehållet, det härbärgerade, kommer att förändras genom det sätt varpå den härbärgerande formen mottar det. Det är en stor skillnad om formen rämnar, stöter bort eller omsluter och påverkar innehållet. ”

Utställningen som helhet är sparsmakad och ren i sin förmedling av budskapet. Detta förtydligas genom citaten av Bion som finns att läsa på plats. Den totala upplevelsen får en djupdimension genom att konsten och psykologin förenas. För mig som betraktare är den vacker genom konstnärens formval och meditativ i sin utstrålning. Den är också intressant och väcker tankar som verkar vara konstnärens intention av rubriken att döma. Tankar om oss själva – som individer och i våra relationer.

Marianne Freyne-Lindhagen

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree