Hem » Debatt » Örebro läns museum: Ekonomisk kollaps

Örebro läns museum: Ekonomisk kollaps

Idag torsdag kallar Örebro läns museum till presskonferens med anledning av den rapport som skrivits av den oberoende museikonsulten Tomas Jönsson angående museets situation. Rapporten visar på ett mycket allvarligt läge och rubriken på ett pressutskick som museet gjort är: ”Länsmuseet – på väg mot ekonomisk kollaps?”.

I rapporten står det till exempel: ”… råder det på ÖLM en grav obalans mellan uppdrag och åtaganden jämfört med ekonomiska och personella resurser”. Vidare står det: ”Under lång tid har de ekonomiska bidragen till ÖLM utvecklats långsammare än kostnaderna vilket har framkallat museets prekära situation.”

Denna situation är ingen nyhet. Ändå har de ansvariga politikerna i Örebro läns landsting inte gjort något åt saken. Tvärtom – det senaste som hände var att  museet fick ännu ett nytt sparbeting på ca 1,8 miljoner kronor. Men ingen har hävdat att museet har slösat bort sina anslag på yviga projekt. Museets egen ambition har sedan lång tid endast varit att någotsånär klara av sin grundläggande verksamhet. För att klara detta menar man att den nivå som låg på 2007 är nödvändig. I den oberoende rapporten har kostnaden för detta beräknats:

”Höjning av anslagen med 5 milj kr för att återställa bemanningen till 2007 års nivå.” Men det är osäkert om behövliga lokalrenoveringar ingår i det beloppet eller om det ger något utrymme för framtida satsningar.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

 

Share

1 Kommentar för “Örebro läns museum: Ekonomisk kollaps”

  1. Alltså hur lång tid ska det ta för att fatta att meningen med ekonomisk verksamhet är att frigöra resurser så att man har råd att utveckla sin kultur. Det har mänskligheten kämpat med sedan den första stenyxan. Alltså: Näringslivets överskott ska gå till att bevara och utveckla det mänskliga kulturlivet. Ekonomin är inte till för sin egen skull, vinster och överskott ska användas rätt och förnuftigt och inte samlas på hög. Man kan därför inte ställa samma krav på kulturella verksamheter som på industriella. Industrin ska gå med vinst och kulturen är värd att kostas på.
    Så gör du själv och så gör de flesta, man jobbar ihop pengar för att ha råd att festa.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree