Hem » Bioaktuellt, Film, Recension » Bio: Evil Dead

Bio: Evil Dead

Evil Dead
Skräck, USA, 2013
Regi: Fede Alvarez
Skådespelare: Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas, Shiloh Fernandez, Jane Levy, Elizabeth Blackmore.
Längd: 91 min
Betyg:betyg-3

— — —

evil dead 2013 affishNär Sam Raimi – i början av 80-talet – drog med sig ett gnälligt filmteam till skogarna kring Tennessee för att skjuta liv i lågbudgetproduktionen Evil Dead så hade han förmodligen ingen aning om att resultatet skulle leva vidare som en av skräckfilmshistoriens mest kultförklarade filmer. För skådespelaren Bruce Campbell – skräckgenrens kanske mest koleriske överlevare – innebar det evig legendstatus. Än idag hålls splatterklassikern som en given favorit på både obskyra och mer namnkunniga skräckfilmsfestivaler där både Campbell och Raimi lär signera autografer på utslitna VHS-utgåvor tills döddagar. Som sig bör.

Drygt 30 år efter Campbells demoniska helvetesnatt 1981 är det åter dags att återvända till den ödsliga stugan i skräckfilmsgenrens mörkaste skog – den här gången via långfilmsdebuterande regissören Freddy Alvarez. Och det ska sägas direkt – han gör det, åtminstone helhetsmässigt, med den äran. Även om det finns en del besvärliga gissel med remaken av Evil Dead – en fåfäng humorlöshet bland annat – så överraskar Alvarez med en film som känns både eftertänksam och intelligent.

Upplägget känner vi till – fem uppnosiga kids åker på ”semester” till en avlägsen stuga i skogen och snubblar över en ondskefull bok med häxkonster. Strax därefter reciteras uråldriga demonverser, den mörka skogen väcks till liv, och hela helvetet släpps bokstavligt talat löst. Den naturliga följden blir demonisk mayhem – komplett med outsinliga mängder blod och ofrånkomlig lemlästning. Mycket slafs och klafs helt enkelt. Trots att detta förenar både Raimis original och Alvarez remake så finns det ändå väsentliga skillnader mellan filmerna. Medan Raimi presenterade en festglad ungdomsskara som promiskuöst ”semestrade”, evil dead 2013så presenterar Alvarez ett ansvarsfullt kompisgäng som tvingar sin nerdekade vän Mia att tända av från drogerna. Det är sedan via henne som hemskheterna tar fart.

Med det sagt så skulle man kunna beskriva Alvarez remake som en slags samhällspolitisk pamflett. Är det helvetets demoner som vi ser eller är det Mias djävulskt hallucinatoriska abstinens som rasar fram? Jag kommer inte ifrån tanken att Evil Dead 2013 förmodligen är den mest explicita antidrog-filmen som producerats sedan Jared Leto torskade på heroin i Requiem For A Dream i början av 2000-talet. Och jag tycker det är en briljant idé, det är uppfriskande när en regissör vågar göra något mer av en ansedd 80-talsskräckis än att bara höja chockvärdet. Synd bara att originalets charm och svarta humor får ta ett ganska ordentligt steg tillbaka som ett direkt resultat av detta. Det fick mig att sakna Bruce Campbell.

Remaken av Evil Dead kanske inte lever upp till det löfte som trailern utlovade för några månader sedan men den lovar onekligen gott inför Alvarez kommande projekt. Om det kommer några.

— — —

Tommy Johansson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree