Hem » Debatt » NA-debatten: ”Dagstidningarnas intäkter minskar inte”

NA-debatten: ”Dagstidningarnas intäkter minskar inte”

Så här skrev Nerikes Allehandas tidningschef Katrin Säfström som svar på min debattartikel Utvecklingen på Nerikes Allehanda – en skam, här i Kulturdelen:

”Men när uppgifterna om ’vinstmaximering’ och ’tidningarna går inte sämre nu än tidigare’ torgförs som sanningar blir jag betänksam över vilken källkritik som kritikerna behärskar.”

Det där var inte alldeles lätt att bemöta i sak med mindre än att jag röjde mina källor. Men nu har jag ändå fått ett ganska tungt stöd i mina argument. Det är Dagens Medias krönikör Stefan Melesko, som också är docent i medieekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. I Dagens Media skriver han så här:

”Vi är i dag tillbaka på samma nivå som 1975 och då klarade sig branschen alldeles utmärkt. Och tittar vi på totalintäkterna för tidningsföretagen så har de faktiskt inte heller minskat i reala termer under de senaste 25–30 åren. Så de ramar som intäkterna sätter för resursförbrukningen (kostnaderna) har definitivt inte minskat under perioden.”

Både jag och Stefan Melesko är dock medvetna om de stora strukturförändringar som dagstidningarna och hela mediabranschen är i. Men det verkar ändå som om alla inte är förlorare i dessa förändringar. Stefan Melesko igen:

”Under lång tid har det varit ganska lätt att sköta en dagstidning. De flesta har ett lokalt monopol. Annonsintäk­terna har i stort varit oförändrade och bara följt konjunkturen, och kostnadshöjningarna har mötts med produktivitetshöjningar. Därefter har man höjt prenumerationspriset rejält och visserligen fått ett upplagetapp, men på grund av den oelastiska efterfrågan så har intäkterna från läsarmarknaden ändå ökat. Och så har man sin rörelsemarginal på 7–10 procent.”

Stefan Melesko har undersökt dagstidningarnas annonsintäkter. De slutsatser han har kommit fram till är minst sagt annorlunda än vad vi länge fått höra om dagstidningarnas situation. Så här säger han i Dagens Media:

”Annonsintäkterna i fast penningvärde har i stort inte förändrats sedan 1975, även om de under vissa år har varit högre. Och tittar man på de totala intäkterna så har de också i fast penningvärde varit ungefär oförändrade under de senaste 20 åren”.

Situationen är komplex och det är inte lätt att säga vad som ligger bakom utvecklingen. Men ett viktigt inslag är att utgivarna av dagstidningar tidigare motiverades av politik och möjligheten till opinionsbildning. På gott och ont fanns det ett visst inslag av idealitet i branschen. Därtill en kraftfull lokalförankring. Idag drivs dagstidningarna av stora mediekoncerner. Det är ingen hemlighet att deras drivkraft är vinst.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree