Hem » Kulturdelen rekommenderar, Reportage » Ny butik i Wadköping: Skapat av Ståhl

Ny butik i Wadköping: Skapat av Ståhl

lena_stahl_foto_Elin_Lundstrom

Lena Ståhl, foto: Elin Lundström

Wadköpings senaste tillskott heter Skapat av Ståhl – Made by Steel, butik och ateljé, och där säljer Lena Ståhl sitt hantverk och sin konst. Kulturdelen gjorde ett besök.

Hur hamnade du ute i Wadköping?

– Jag fick ett tips förra året av en bekant att lokalen skulle komma till att bli ledig i maj 2013 och det var en del av mina bekanta som tyckte att det skulle passa mig att finnas med mitt hantverk och min konst nere i Wadköping. Jag anmälde mitt intresse i november förra året och beskrev min vision, men hörde inget om lokalen förrän jag fick ett samtal i slutet av april där det meddelades att man väldigt gärna ville att jag skulle flytta in och det snarast. Det visade sig att omstruktureringar bland personalen hade gjort att arbetet med ny hyresgäst hamnat i skymundan och på grund av det så blev det väldigt kort varsel. Jag hade precis börjat bli nyfiken på vem som faktiskt fick i lokalen då jag fick samtalet av vikarierande platschef Lotta Lindner Aaltonen och det är väl kanske bara jag som är galen nog att med så kort varsel ge sig på en sådan här sak. Det var bara att börja direkt att bygga inredning och försöka bygga upp ett litet sortiment. Och Lotta har varit så proffsig och snabb att lösa allt som behövts lösas och verkligen sett till att få saker och ting att fungera!

Nu har du lite smygöppet, men när är det officiell butikspremiär?

– Butiken är redan öppen onsdag – söndag och jag försöker kombinera att ha öppet och blommor3_lena_stahl_foto_elin_lundstromsamtidigt jobba med utformandet av butik och ateljé/verkstad. Jag hade min första öppna helvecka förra veckan och försöker arbeta med att fylla upp butiken. En del av det jag arbetar med går ju inte att tillverka i lokalen och det gör att jag just nu och under uppbyggnaden inte har öppet de sju dagar i veckan man annars räknas med att ha högsäsong. Ett lite mer ”officiellt” öppningsdatum med en liten inflyttningsfest har jag dock sagt att jag ska ha men det datumet är inte satt än.

Jag ser att du redan har blommor i olika former av metall, kuddar, smycken och måleri på plats. Vad kommer du att sälja i butiken? 

– Allt mitt skapande kommer att få en plats i butiken, i det stora och det lilla. Allt från bildskapande till mitt metallhantverk, textila arbeten och det skulpturala. Unika alster och de som är skapade i serie. I och med att jag arbetar i många tekniker och i många material och eftersom mina figurer och idéer byter skepnad helt plötsligt till ett annat medium så ligger väl den största utmaningen för mig att begränsa mig. Det är en hantverkarhand som brottas med ett konstnärshjärta och inget av dem får direkt mandat, även om hantverket syns mest då och är mest ”lättillgängligt”, det tar ju betydligt mer tid för mig att uttrycka eller förmedla något via konsten. Men jag brukar smyga in mina budskap i mitt hantverk, det är lite av en hobby jag har. En del uppmärksammar det, en del går det helt förbi och det passar mig fint!

gardengnome_lena_stahl_foto_elin_lundstrom

Kommer du att ha ateljé här också och hantverka på plats?

– Ja, jag kommer finnas på plats och arbeta i lokalen med allt jag kan arbeta med här och just nu försöker jag utforma en verkstad, en ateljé, och det kommer att ta lite tid att få det att funka problemfritt men jag är å andra sidan väldigt bra på att ”koka soppa på en spik”, det är liksom ”jag”.

blommor_lena_stahl_foto_elin_lundstromVilka är dina mest populära alster?

– De mest uppskattade hantverken jag gör är nog mina ”Blommor av Ståhl” och Garden Gnome 2.0, på andra plats kommer nog mina screentryck och mina kattlika akvareller. Det är svårt att göra en bild av vad som är mest populärt, det är ganska olika bland olika människor.

Här i butiken ser jag en del djurmotiv på både tyg och i olika ”hårda” material, och jag vet att du har ett brinnande engagemang för djur – berätta om dina välgörenhetsprojekt!

– Djur och natur har alltid legat mig väldigt varmt om hjärtat och idén med att göra något för en organisation som värnar om just detta kom faktiskt under en period för ett år sedan då jag var sjuk och inte orkade göra mycket alls, det blev mycket tid att bara ligga och vila med internet till sällskap. Jag ville göra något, men hamnade i återvändsgränden att utan pengar så kan man inte hjälpa till. Då föddes tanken att jag faktiskt KAN göra något – jag kan skapa och i och med de sociala medierna så kan jag försöka nå ut, även från min skogsstuga och sjuksäng. Kroppen strejkade något enormt men envis som jag är så hade jag snart sittande och liggande skapat lite olika ”artiklar”. Det var två olika nyckelringar jag gjöt och monterade, magneter och en handtryckt t-shirt som jag sedan sålde och blommor2_lena_stahl_foto_elin_lundstromskänkte sedan en del av det sålda till WSPA och deras projekt för djurens välfärd och specifikt så riktade jag det första projektet till arbete för/mot dans- och kampbjörnar med meddelandet ”No Show”. Det var enormt givande att inspireras och motiveras på det sättet och få det att faktiskt ge något i kombination med mitt skapande.

Är det något du kommer att fortsätta med?

– Även om det just nu är otroligt mycket att göra så kommer jag fortsätta att ha utvalt hantverk och konst i butiken märkta med ”Crafts for Good” och ”Art for Good” och jag kommer att välja ut olika projekt för djur och natur som del av dessa sålda artiklar går till.

Skapar du bara efter eget huvud, eller kan kunden komma med önskemål?

– Mesta delen av det jag gör kommer ju ur egen skalle men jag tycker som omväxling att det är både kul och utmanande med beställningar och önskemål och jag har gjort en hel del akvareller och även metallkonsthantverk på beställning. Det är även inspirerande med de dialoger och tankar som besökarna i butiken har, de är väldigt inspirerande ibland och de samtalen kan helt plötsligt kan leda till: ”Kan du göra en sådan?” och mitt svar brukar oftast bli ”Ja” med tillägget att man i vissa fall kan få ha lite tålamod och ge mig lite tid att klura på det. Jag upptäcker ofta att beställningsarbete utvecklar en delar av mig och mitt skapande jag annars inte kommer åt. Det är lättare att inte ta sig tiden och vika undan för en krånglig och tidskrävande uppgift när ingen förväntar sig att få den levererad. Att ha ansvaret på sig att ”lösa det” och samtidigt göra det med min prägel pushar mig till utveckling.

Så man skall inte vara rädd att fråga, med andra ord?

– Jag brukar säga att de nyfikna och frågvisa belönas och det var faktiskt inne en sådan besökare häromdagen som ville ha en akvarell av sin katt i min stil, något som faktiskt hänt förut och denne kund hade ju ingen aning om det.

Lena Ståhls butik ligger på ”torget” i Wadköping, i närheten av caféet och Kronbloms kök. Eftersom öppettiderna ännu inte är helt permanentade kan det vara värt att höra av sig först om man åker långväga. Lenas e-postadress är leenasteel@hotmail.com och hennes webbsida finns här: Made By Steel Där finns även bilder på bland annat blommorna [bild], Garden Gnome 2.0 [bild] och smycken [bild].

Åsa Jonsén är en del av Kulturdelens redaktion

Alla foton: Elin Lundström

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree