Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Bachs violinkonserter

CD: Bachs violinkonserter

BachJohann Sebastian Bach: Concertos (BWV 1041, 1042, 1053, 1060) (Onyx/Naxos). Speltid: 60´31.

Viktoria Mullova (violin), Accademia Bizantina, Ottavio Dantone (dirigent, cembalo)

 

Betyg:

betyg-4.5

Det här blir en kamp mellan Mullova och Mullova.

Viktoria Mullovas förra inspelning av Bachs violinkonserter BWV 1041 och 1042 (Decca) är en höjdare. Där uppträder hon tillsammans med sin egen ensemble, och i konserten för violin och oboe BWV 1060 sällar sig oboisten François Leleux till de andra.

Nu har Mullova lierat sig med Accademia Byzantina under Ottavio Dantone som dirigerar från cembalon. Han är också solist i dubbelkonserten där man bytt ut oboen mot cembalo. I gengäld framförs konserten BWV 1053 med en violin i solorollen i stället för av den sedvanliga cembalon. Att trixa på det här sättet är inte helt ovanligt när det gäller Bach och innebär sällan några egentliga problem; ibland vet man ju inte ens vilket instrument han själv tänkt sig i huvudrollen. I det här fallet måste jag ändå tillstå att jag inte riktigt förstår poängen med att byta ut oboen – alldeles speciellt som cembalon är så underbalanserad att den knappt hörs. Men därmed upphör också mina kritiska synpunkter. Ja, kanske tar man de långsamma satserna lite onödigt fort, men det fungerar och de är fortfarande andäktigt vackra.

Sedan den förra inspelningen har Mullova ytterligare förfinat sitt fiolspel och levererar en oerhört vacker och klar ton utan att glida över i romantiska ideal. Accademia Byzantina har en tilltalande mörk och fyllig klang, och man spelar med underbar spänst och skönhet, därtill med det rätta drivet och den rätta studsen i de snabba satserna.

Vill man ha konserterna med moderna instrument och utan tidstrogna ambitioner kan Julia Fischers friska inspelning tillsammans med Academy of St. Martin in the Fields rekommenderas (Decca). Men själv håller jag på Viktoria Mullova. Hon är en gudabenådad Bach-violinist.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

PS. BWV betyder helt enkelt Bach-Werke-Verseichnis (Katalog över Bachs verk) och är ett sentida försök att inventera och numrera hela hans produktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree