Hem » Film, Recension, Videohyllan » DVD & Blu-ray: Lincoln

DVD & Blu-ray: Lincoln

Lincoln
Politiskt drama, USA, 2012
Distributör: Twentieth Century Fox
Regissör: Steven Spielberg
Medverkande: Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Joseph Gordon-Lewitt, James Spader m.fl.
Längd: 144 minuter
Finns på svensk Bluray och DVD sedan 2013-05-29
betyg-4

— — —

Lincoln dvdMånga skulle kanske argumentera att andras länders politik är av föga intresse för resten av världen, och i många fall skulle nog dessa personer ha rätt. Men få demokratiska processer har haft ett så starkt sociokulturell eko genom tid och rum som det trettonde tillägget i USA:s konstitution. Ett tillägg som genom blott en handfull ord dels lyckades sätta punkt för ett rasande inbördeskrig, men som kanske framförallt inledde början på slutet av segregationen som hållit landets färgade invånare under slaveriets ok.  Mänskligheten tog ett steg framåt den åttonde april 1864, nästan uteslutande tack vare en enda man – Abraham Lincoln.

Daniel Day-Lewis gör i Steven Spielbergs politiska epos ”Lincoln” ett stillsamt men ytterst fascinerande porträtt av en av demokratins främsta försvarare. Medan filmen något missvisande marknadsförts som något av ett krigsdrama, med mynningslågor och stupande soldater, är dock det rättsliga drama publiken serveras istället långt ifrån en besvikelse. Medan detta på pappret kanske låter som en något prövande upplevelse, då mer än hälften av filmen trots allt består av debatter i den amerikanska senaten, så finner man sig ändå märkbart fascinerad av diskussionerna. Vitt skilt från dagens malande motioner om ökade anslag och skattesänkningar målar Spielberg nämligen upp en bild av en era där man faktiskt brann för politik, och folkets bästa ständigt stod i fokus. Att detta bästa sedan innebar förslavandet av en tusentals människor enligt vissa gör det bara desto mer intressant att följa deras försvar av det barbariska slaveriet. Det är passionerade debatter, där blod svett och tårar formligen stänker kring drabanterna. Men till skillnad från många andra skildringar av politiska slag är det inte den som gör mest väsen av sig som engagerar mest; Daniel Day-Lewis Lincoln pratar lågmält med en ljus stämma, och drar sig oftast från att direkt ta sig an de vitt spretande åsikterna hos det amerikanska folket. Istället spenderar Lincoln en hel del tid på att berätta historier och små tafatta skämt för sitt manskap för att stärka deras moral och skänka en stunds glädje i vad som annars var en hård prövotid för det ännu unga landet. Men bara för att han inte själv gav sig in i de heta debatterna i senaten innebär det inte att han inte kunde spela det politiska spelet väl, utan faktiskt tvärtom.

Abraham Lincoln gick till historien som en ärlighetens man, något som smeknamnet ”Honest Abe” borde intyga. Kanske är det just därför så intressant att Spielberg lyfter fram några av de mer skumraska knepen Lincoln tog till för att vinna det viktiga valet. I ett land där ingen egentligen ville överge slaveriet om det fortfarande fanns en chans att kriget kunde få ett slut på ett annat sätt hade de förenta staternas president ett ess i sin rockärm. Ett ess vid namn W.N. Bilbo. Tillsammans med två andra agenter var Bilbo, här spelad av James Spader, ansvarig för att vinna över viktiga röster från republikanska senatorer till nästan vilket pris som helst. Den tilltuffsade Bilbo har dessvärre delegerats till något ett humorelement i filmen, men Spader lyckas ändå ge karaktären mycket av den värdighet rollen så väl förtjänar. Det energetiska kohandlandet med senatorerna om högt uppsatta positioner i Lincolns Amerika är ett inslag som många andra regissörer kanske skulle ha skyggat från, Lincolnmen leder i Spielbergs fall vara till att porträttet blir så mycket mer nyanserat.

Filmens kanske mest fängslande intrig kretsar dock kring Lincolns bedjande och debatterande dialog med Thaddeus Steven, briljant porträtterad av Tommy Lee Jones. Politikern från Vermont hade nämligen en vågmästarroll i det historiska valet, och trots att han delade Lincolns åsikter kom han att visa sig vara en av hans tuffaste motståndare. Det är en mångfacetterad roll som Lee Jones fått axla, och filmen är betydligt rikare tack vare hans rappkäftade och bittra porträttering av senatorn Steven..

Berättelsen om Abraham Lincoln och hans genuint rörande kamp för att befria ett helt folk är lika viktig idag som den var för över ett hundra år sedan. Medan den förvisso kan gräva sig ned lite väl djupt i den politiska jargongen, och Lincolns valhänta skämt och berättelser ibland inte verkar leda någon vart, så är ändå det mustiga politiska porträttet en av de mest genuina och hänryckande Hollywoodproduktionerna på länge. Medan mycket vatten förvisso må ha flutit under broarna sedan dess, så visar ändå Spielbergs epos om dagen då demokratins låga brann som allra klarast att krigsfältets blodiga strider aldrig kan leverera samma gastkramande upplevelser som det som försiggår bakom politikens lyckta dörrar.

— — —

Johan Axell

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree