Hem » Reportage » Jennifer Olsson smyckar ut Degerfors

Jennifer Olsson smyckar ut Degerfors

Jennifer Olsson smyckar ut Degerfors

SONY DSC– Jag träffade Roland Halvarsson (kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, reds amn) på järnvägsstationen när jag var hemma och hälsade på någon gång i mars, berättar Jennifer Olsson. Han frågade om jag kunde tänka mig att måla några offentliga objekt i kommunen under sommaren. Tanken var några vägbroar, men också en fasad granne med polisstationen kunde bli aktuell.
– Givetvis tackade jag ja till ett sådant erbjudande, sedan att det nu blev drygt 60 meter mur gjorde det hela inte sämre, fortsätter Jennifer.

Jennifer Olsson är en ung och mycket intressant konstnär från Degerfors som numera studerar till bildlärare i Göteborg. Hon fick 2010 Vänsterpartiet i Degerfors kulturstipendium och har sedan haft flera lyckade utställningar i hemtrakterna. Jennifer har också gått på Örebro Konstskola. Hon blandar gärna flera tekniker och har en egen särpräglad stil som mycket styrs av hennes olika sinnesstämningar.

Hur tänkte du när du skulle ge ditt uttryck mitt i Degerfors på en långsträckt mur?
– Ja, först måste jag helt tänka om eftersom jag först skulle måla någon bro eller en fasad, någon som sedan vägverket och fastighetsägaren tvekade runt. Där hade jag några idéer, men blev tvungen att tänka nytt. Jag ville först göra något typiskt degerforskt, men samtidigt göra det enkelt. En jäkla utmaning, men till sist fastnade jag vid landskap, vilket jag gillar att göra. Tiden var helt enkelt för knapp.

SONY DSCI tre veckor har sedan Jennifer jobbat. Fösta veckan bestod helt och hållet i att tvätta och skrubba muren rent. Två assistenter anslöt efter några dagar, Moa Pistol och Sanna Fredriksson, två unga tjejer som precis gått ut nian blev tillfrågade av sin bildlärare, Annika Nielsen, om de kunde tänka sig att assistera vid murmålandet som ett sommarjobbsprojekt, vilket de givetvis inte kunde tacka nej till.
Den enda bilden som är en reproduktion från tidigare är ett självporträtt som liksom startar upp projektet. Därpå följer ett landskap med en blå himmel i bakgrunden, träd, berg och en fågel.

– Lite vemod i porträttet, men ändå ljus, säger Jennifer. Jag måste alltid ha något vemodigt i mina bilder. En släkting som gick förbi beskrev det som om jag finns kvar här i Degerfors, men ändå på väg ut i världen. Jag gillar den tolkningen, fortsätter Jennifer.

Du brukar nästan alltid namnge dina verk. Vad har komposition fått för namn?
Jag har tänkt mig ”Dröm, sanning, verklighet?”
Den andra delen av muren består enbart av olika landskapsbilder i ljusa färger, samtliga improviserade här och nu. Hur funderade du?
– När man får så här mycket yta så vill man göra massor, men jag ville hålla det enkelt, säger Jennifer. Jag har precis lärt mig göra himmel på ett sätt jag är nöjd med så det har blivit mycket himmel i olika skepnader. Både hotfullt mörker och vederkvickande ljus som väl på något sätt får symbolisera livet.
Dina medarbetare Moa Pistol och Sanna Fredriksson har fått en egen del på muren.
– Ja, meningen var att se skulle assistera mig i mina bilder, men eftersom tiden var knapp och mycket var improvisation blev det bättre att de fick utlopp för sina egna idéer, säger Jennifer.

favoritÄven Moa och Sanna har avbildat landskap. Lite påverkade av Jennifers val, men utifrån helt egna idéer.
Initiativtagare till utsmyckningarna i Degerfors centrummiljö är alltså kommunens starke man, Roland Halvarsson. Det började redan förra sommaren då den lokala konstnären och bildläraren på Stora Vallaskolan i Degerfors, Annika Nielsen, fick uppdraget att måla den nedre delen av den mur som ligger mellan Posten och Coop. I år fortsatte den men den övriga mursträckningen.

Hur kommer nu detta sig?
– I grunden ligger ett tidigare beslut som säkert är 10-15 år gammalt, berättar Roland Halvarsson. Ett kommunalt beslut som kallades ”Sätt färg på Degerfors” och som syftade till att piffa upp en del tråkiga ytor. Nu blev det inget av detta, så när vi i Vänsterpartiet fick egen majoritet i förra valet så plockade vi upp tråden igen och på den vägen är det, säger Roland.
Är det då meningen att utsmyckningarna ska fortsätta?
Ja, så är det tänkt, fortsätter Roland. Nu har det skett på mina initiativ, men i fortsättningen är det meningen att ett råd ska skapas som ska ligga under Kultur och Utbildning och som ska utse framtida projekt. Det ska i möjligaste mån vara lokala konstnärer och även innefatta möjlighet till sommarjobb för några ungdomar, avslutar Roland Halvarsson.

Så inom några år kommer alla tråkiga och grå ytor och fasader i Degerfors vara utraderade. Kanske på samma sätt som i franska staden Cannes som varje år arrangerar den berömda filmfestivalen. Där har flera fasader fått bilder med olika motiv från filmens värld. I Degerfors ligger väl fotboll, stål och musik närmare tillhands. En spännande utveckling som, vem vet, kan bli ett kulturellt turistmål i framtiden. Sätt färg på Degerfors blir ett spännande projekt att följa framöver.
– – –
Björn Reimers

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree