Hem » Reportage » Blues och Country i Hyttruinen med Nikke Ström och hans vänner

Blues och Country i Hyttruinen med Nikke Ström och hans vänner

Cecilia Valikainen Pettersson med dottern Siri och Nikke Ström.

Cecilia Valikainen Pettersson med dottern Siri och Nikke Ström.

Den 11 augusti är det dags igen, då exploderar Karlsdals gamla hyttruin i ännu en bluesfest tillsammans med Nikke Ström och hans vänner.
Vi möts i Nikkes sommarparadis och hans hemmabas under sommarmånaderna.  Karlsdal, en by med ungefär 150 invånare, belägen någon mil utanför Karlskoga, på vägen mot Nora. Annars är inte Nikke Ström mycket för semester. Det är motvilligt har tar ledigt från sin bas.
– Ungefär 150 gig om året blir det, men jag skulle kunna lira mer, säger Nikke och drar sig i det karaktäristiska skägget som har blivit något av hans varumärke.

Nikke Ström är karlskogasonen och basisten som via Stockholm hamnade i Göteborg och har där lirat med de flesta. Nynningen, Nationalteatern, Tottas Bluesband, Varmare än kôrv, Mats Ronander, Ola Bjurman och många, många fler. En musikant med 40 år på scenen och som, enligt egen utsago, lirar tills han dör. ”För mig är det ett kall och jag lirar hellre för 500 kr med något jag gillar än för det tiodubbla för något likgiltigt” är ett citat från den genuine kulturarbetaren Nikke Ström.
När vi möts är det för att snacka runt nästa hemmagig i den gamla hyttruinen vid Karlsdal. Något som numera är tradition då årets konsert är tredje året i följd.

Förra året gästades Nikke av Bjurman band av Daniel Lemma och Roffe Wikström.

Förra året gästades Nikke av Bjurman band av Daniel Lemma och Roffe Wikström.

Det är tredje året i följd som Nikke kallar in sommarlediga polare till sin egen hemmaplan och han gör det i samarbete med Karlsdals byalag. Även i år blir det Ola Bjurman band, men med helt nya gäster. Vad sägs om blues- och soulmannen Sven Zetterberg och countrytjejerna i Cookies N Beans.
Med i solen vid kaffebordet sitter byalagets Cecilia Valikainen Pettersson. Som vanligt hemma hos Nikke, eller rättare sagt hos Nikkes mamma Elvi, så bjuds det på kaffe och hembakt.

Vad betyder det för er att ni har fått till denna tradition hemma i byn?
Det betyder jättemycket. Sammanhållningen har blivit bättre. Hela byn är nu engagerade vid och inför konserten i den gamla hyttruinen, berättar Cecilia.
– Under året har vi valborgsfirande, midsommarfest och en höstfest i samband med älgjakten, men musikevenemanget med Nikke och hans kompisar har höjt temperaturen en hel del. Hela byn är i gång och bakar till kaféet, sköter grillarna, röjer och klipper för att hålla snyggt i ruinen, berättar Cecilia.

Och det blir blues igen, för tredje året.
– Jag tycker hyttruinen är en bluesarena, säger Cecilia, så det gör absolut inget att vi kör lite blues igen. I år även med ett countryinslag via tjejerna i Cookies N Beans vilket ska bli spännande.
– Jag skulle i och för sig gärna se Nationalteatern här, säger Cecilia, men Nikke protesterar lite.
– Jag tror inte det skulle passa här. Vi har en lite annan publik. Jag tror mer på bluestraditionen med olika gäster, fortsätter Nikke, och kanske han har rätt.

Allt är nu laddat för ännu en genuin musikupplevelse i den fantastiska bruksmiljö som Karlsdals hyttruin erbjuder. Den 11 augusti kl 16.00 slår portarna upp. För den som gillar blues och lite country är detta givetvis ett måste. Ingen kommer att lämna ruinen oberörd, dessa tjejer och killar vet verkligen hur man tar hand om en publik.

– – –
Text och foto: BJÖRN REIMERS

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree