Konst: Lars Hillersberg

Lars Hillersberg entreprenör och provokatör

Andreas Berg (red)

Ordfront. 335 sid.

betyg-5

 

Hillersberg3Få svenska bildkonstnärer har under sin livstid varit så omskrivna som Lars Hillersberg. Därtill har han själv ofta skrivit och uttalat sig. Andreas Berg som ansvarar för en gedigen volym om Hillersberg visar dock att mycket är fel, missuppfattat eller avsiktliga dimridåer. Den offentlige Hillersberg, till stor del konstruerad av honom själv, var någon helt annan än den egentlige Hillersberg.

Skandalerna duggade tätt runt Lars Hillersberg. Han trampade ständigt i klaveret och var ofin. Från tiden med tidskriften Puss och vidare framåt till anklagelserna om antisemitism. Detta var till största delen helt medvetet. Men Hillersberg arbetade oftast på intuition och känsla och vilket resultat hans provokationer fick var kanske inte alltid så genomtänkt. Så här skriver Andreas Berg:

”Påfallande många av Lars Hillersbergs vänner beskriver honom som intellektuell. Om jag förstår dem rätt så menar de att han var intelligent, reflekterande och kritisk. Jag håller med om det, men för mig saknas ett avgörande kriterium för intellektualism – det akademiska förhållningssättet (systematiken och beroendet av fakta). Eftersom Lars Hillersberg helt saknade detta skulle jag snarare hävda motsatsen, att han var ointellektuell. (…) Lars Hillersberg levde högt på sin intuition och han hade goda skäl till det. ’Ibland överraskar jag mig själv med att intressera mig för frågor jag inte visste att jag var intresserad av.’ Konstnärligt var hans intuition närmast osviklig. Vid sidan av ihärdigheten var intuitionen hans främsta tillgång, men det var samtidigt den som ledde honom till hans största misslyckande och ett inte avundsvärt eftermäle.”

Det är väl en poäng med den ofine, eventuellt ointellektuelle, Hillersberg. Han spelade en viktig roll. Att försöka omvärdera lars_hillersberg_kulturhuset_orosdi_back2honom verkar meningslöst. Ändå framstår de många bilderna i boken av hans ”opolitiska” konst som väldigt bra, originella, nyskapande – värda en plats i svensk konsthistoria som Hillersberg ännu inte tilldelats. Det är ju svårt det där – har någon en clownroll i ett sammanhang är det svårt att se allvaret hos honom i ett annat sammanhang.

Jag tänker mig att det ändå kommer att gå åt det hållet. Hillersbergs politiska bilder är lite som dagsverser. De är förankrade i sin tid. När ingen längre minns Moshe Dayan, Per Ahlmark och Henry Kissinger så kommer hans bilder att förlora i kraft. Men än så länge har de bett.

Andreas Berg har gjort ett fantastiskt arbete. Han har grävt fram ett oerhört stort material, strukturerat det och granskat det kritiskt. Även om han nu beundrar Lars Hillersberg så kommer denne ändå inte lindrigt undan. Alla de svåra frågorna ställs. Många i hans omgivning får också bidra med sina versioner av hans person, hans konstnärskap och hans olika ställningstaganden. Bergs bok kommer för lång framtid att vara standardverket om Hillersberg.

Lars Hillersberg sökte ofta sin inspiration från fräcka vitsar, porrtidningar, grova tillmälen och slag under bältet. Han accepterade inte de regler som säger att sådana grepp inte är tillåtna. Därmed riskerade han mycket. Under 1990-talet blev det en lång diskussion i media om Lars Hillersberg var antisemit. Tongångarna var höga.

151_6_600Var han antisemit? Nej, absolut inte. Men han drog sig inte för att använda antisemitiska attribut och symboler i sina nidteckningar. Därmed öppnade han sig för kraftfull kritik.

Det är svårt att låta bli att dra paralleller med Lars Vilks och turerna runt hans rondellhundsprojekt. Men där Hillersberg var en aktivist som tydligt valde sida hukar Vilks och hävdar att hans konst lever sitt eget liv. Oavsett vad han själv tycker.

Lars Hillersberg deltog, det gör hans konstnärliga kvarlåtenskap både starkare och svagare. Men kanske mer fylld av liv.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

PS. Förlaget Orosdi-Back har också gett ut en bok om Lars Hillersberg i år. Den är skriven av Åke Holmqvist. På Kulturhuset i Stockholm pågår en utställning med Lars Hillersbergs verk fram till den 15 september.

 

Share

1 Kommentar för “Konst: Lars Hillersberg”

 1. Nelly Ekström

  Det är en stor samlingsutställning med Lars Hillersberg på Kulturhuset i Stockholm. Gratis och mycket sevärd.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree