Hem » Reportage » Musikal i Fjugesta

Musikal i Fjugesta

Under fyra somrar har Elisabeth Brånsgård satt upp musikaler tillsammans med barn och ungdomar från Lekebergs kommun med omnejd. Varje år deltar grovt räknat tio till femton barn och ungdomar mellan nio och femton år.’

fjugesta

-Hur kom du på den här idén?

-Det var inte min idé faktiskt. Jag var med i Lekebergsrevyn för fyra somrar sedan och koreograferade och så började ledningen diskutera om man kunde göra något för barn och ungdomar. Alla projekt de hade var mer eller mindre för vuxna. Då frågade de mig om jag kunde göra något och jag sa att det vore kanonkul.

-Varför musikal?

-Musikal är en bra blandning av teater, sång och dans. Och jag är en musikalnörd själv. Deluxe. Jag tycker att musikal är det ultimata sättet att berätta en historia på. Jag tycker att det är lättare att uttrycka känslor och händelser i det formatet. Det känns naturligt. Vilket antagligen beror på att jag önskar att jag själv levde i en musikal!

-Vad handlar årets musikal om?

-Själva grundidén bygger på ett av barnens förslag. Det kretsar runt en tjej som är bagare och har ett populärt bageri som det ändå går dåligt för eftersom det är utsatt för sabotage. Det finns också ett gäng ”filmnördsscouter” som säljer hennes kakor för att få in pengar till sin klubb. De bestämmer sig för att hjälpa henne. De anlitar en privatdetektiv som börjar rota i hennes förflutna. Hennes mormor var nämligen rik en gång men ingen vet vart pengarna tog vägen…

-Hur går arbetet med musikalen till?

-Jag gör nästan allt själv. Det är ett fyra-veckors-projekt och jag vet aldrig hur många barn det är innan den första träffen. Storyn har jag tänkt ut i förväg men sedan kanske jag står med flera barn extra och då får jag skriva om handlingen.

På fyra adrenalinstinna veckor repeterar gruppen varje vardag. Elisabeth skriver sångtexter och manus, koreograferar och regisserar allteftersom.

-Det är intensivt. Men i år har jag hjälp från två tidigare deltagare. När man står där sista veckan och märker att allt faller på plats, då är det så kul för både barnen och mig. Då känner jag att jag gör det jag borde göra.

När: Fredagen den 16e augusti kl. 19.00. Lördagen den 17e augusti kl. 14.00 och 18.00.

Var: Sparbanksbörsen, Fjugesta.

Inträde: 80 kronor för vuxna och 40 kronor för barn under 16 år.

Tove Ekström

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree