Hem » Scen » Scen: Simsalabim. Nordisk trollerifestival

Scen: Simsalabim. Nordisk trollerifestival

IMG_2071

Simsalabim. Nordisk trollerifestival

Stadra teater.

Så blev det då dags för sommarens sista föreställning på Stadrascenerna. Och som vanligt avslutades säsongen med trollerifestival. Den ljuvliga karamell vi varje år längtar efter och är nyfiken på. Kommer Malin Nilsson tillbaka och vilka har hon i så fall i sitt följe?

Genom åren har vi fått vara med om allt från stillsamma sytrådstrix till itusågning av människa med motorsåg, och kast med mycket stora vassa knivar.

Årets föreställning var inte våldsam på det sättet, trots att vi både en och två gånger satt med hjärtat i halsgropen. Vad annars kan man göra, när en Superman (Mika Ollikainen), häver sig upp i en björk med hjälp av seldon, och därefter snurrar sig ner i så gott som fritt fall.

Thorsten Andreasson. Foto: Dragan Popovic.

Thorsten Andreasson. Foto: Dragan Popovic.

Eller när Thorsten Andreasson, dressad som Johnny Depps trollkarlskaraktär i Alice i underlandet, fyller käften med pingisbollar.  Och därefter blåser ut den ena efter den andra och tar dem på studs tillbaka i munnen.

Herregud! Tänk om han sätter dem i halsen. Kvävs.

Men det är så det ska vara. Hjärtat ska sitta i halsgropen och man ska inte fatta hur tusan Malin Nilsson gör när hon med Ollikainens hjälp blandar jättestora spelkort. Kastar dem fram och tillbaka. I två omgångar. När allt är klart, förhåller sig korten precis så till varandra, som det står på de lappar som delats ut till några i publiken.

Robert Jägerhorn

Robert Jägerhorn. Foto Dragan Popovic

Att ha en stor gårdsplan inspirerar trollkarlar av båda könen. Här väljer man att utnyttja både lilla scenen, gårdsplanen och naturligtvis huvudscenen. Före paus delas vi in i två grupper. Vi hamnar med den finurlige finländaren Robert Jägerhorn vars fingerfärdighet tål att ses från mycket nära håll. Sådana trolleriögonblick, när ting byter plats och sedlar försvinner spårlöst fast vi blåstirrar på både fickor och händer, är just magiska. När de sedan istället dyker upp under Malin Nilssons föreställning, får barnen i publiken stora ögon.

Mika Ollikainen. Foto: Dragan Popovic.

Mika Ollikainen. Foto: Dragan Popovic.

I en mellansekvens som samlar hela publiken, jonglerar och skämtar Thorsten Andreasson. Hans mjuka bollar får bli allt från Mick Jaggers läppar, till en passionerad Ylva Johansson och ytterligare några kändisar. Där tror jag den mycket unga delen av publiken, tappade tråden.  Önskade därför att föräldrar eller andra anhöriga hjälpt magikern och trollkarlen att skapa lugn. Kan inte vara enbart skojigt att tillrättavisa barn, samtidigt som man utför koncentrationskrävande nummer.

Malin Nilsson. Foto: Dragan Popovic.

Malin Nilsson. Foto: Dragan Popovic.

Efter paus showade alla tillsammans. Som jag nämnt ovan, blandade Malin och Mika spelkort. Jägerhorn klippte fram sedlar ur tidningens börsnotiser och Thorsten Andreasson bjöd upp en dam ur publiken och utsatte henne för både det ena och det andra vilket gjorde att man kände ”Nämen nu går han väl för långt, eller?”. Lite hjärta i halsgropen var det där också, fast på ett annat sätt. Det var ingen ”sexvall” som vissa sade sprängdes när Per Oscarsson strippade i Hylands hörna, men utmanande var det.

Som vanligt en alldeles utmärkt trollerikväll på Stadra. Snyggt avrundad med ett stillsamt trådtrix av Malin Nilsson.

__________

Agneta Wistrand Rosendal är författare och ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree