Hem » Recension, Utställningar » Utställning: Ullabritt Jonsson

Utställning: Ullabritt Jonsson

Till Jonatan

Ullabritt Jonsson

Fotografier

Utställningshallen, Kumla bibliotek

24 augusti – 16 september

 

ulla_britt_jonssonPå Kumla utställningshall visas just nu Ullabritt Jonssons bilder Till Jonatan, som är en utställning tillägnad hennes son som levde mellan 1978-2011. Jonsson arbetar med fotografi, fotografik och bokkonst. Hon har gett ut ett flertal böcker med fotografier bl.a. från Vättern och bygden runt omkring. Hon bor i Askersund.

Det är en lågmäld utställning som Jonsson visar. Här finns inga övertoner.  Det är bilder på naturen och några på Jonatan. Det är som om minnet av honom smälter in i blommorna, gräset, himlen och vattnet. Det är stillsamt och vackert.  Att det dessutom inte finns någon historia att tillgå för den som inte känner fotografen, utan bilderna får tala för sig själva, bidrar än mer till det nedtonade.  Betraktaren kan ana och försöka förstå, men inte veta.

Jag vill framhålla några bilder som jag fastnade extra för. Det är Väg, På väg, Lupiner, Ax och Tio små tår. De är alla naturbilder, utom den sista som visar mor och barn. Bilden Jonatans hand berör mig djupt. Så finns också små färgfotokopior uppsatta som tillhörde Jonatans eget arkiv av bilder på hem, vänner och självporträtt m.m., vilket ger utställningen en mer personlig prägel. Det finns också korta texter uppsatta till vissa foton som stöder motiven.

Det finns något inbyggt i Jonssons bilder. Det är som om de vill säga mig något mer än  motiven kan visa, något om vad som finns bakom kröken i Väg eller på andra sidan vassen i Ax, men det skriver inte betraktaren på näsan utan låter sig enbart anas. Det basuneras inte ut, och det handlar inte om stora, sprakande händelser utan mer om att finna något litet men betydelsefullt. Det är så jag uppfattar det.

Kanske är utställningen något spretig. Det är svårt att se det som håller samman bilderna på Jonatan och naturbilderna om man inte känner till historien bakom. Trots det räcker det mer än väl. Kanske handlar det om resan från då till nu, från de verkliga dagarna till en tid av minnen. En tillbakablick, ett återseende. Det är, som jag redan skrivit, stillsamt och vackert med en ton av – saknad. En utställning om modet att möta sina minnen. Det är en utställning Till  Jonatan.

Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree