Hem » Recension, Serier » Serier: Valhall 5

Serier: Valhall 5

Valhall, Den samlade sagan 5

Peder Madsen

Ekholm & Tegebjer förlag 2013

 index

valhall5Den femte och avslutande samlingsvolymen av Peder Madsens pièce de résistance Valhall har av recensenter kallats både ”måste-läsning” som ”så bra som serier kan vara” och man kan egentligen bara instämma i det omdömet

Den monumentala genomslagskraft Peder Madsens epos haft på de skandinaviska seriernas utveckling är oöverskådlig. Få serier på våra breddgrader har varit så långlivade (30 år +), så genomarbetade och så hantverksmässigt fullkomliga som Valhall och jag tvekar inte en sekund att kalla den ett mästerverk.

I sitt hemland Danmark är Peder Madsens Valhall en gigantisk storsäljare men i Sverige har tyvärr inte försäljningen varit lika stor. Men detta beror enbart på den huvudlösa utgivningen som den tidigare förläggaren Carlsen Comics stod för.

Därför ska  Förlaget Ekholm och Tegebjer ha en särskild eloge för att de återigen gjort Madsens serie tillgänglig i Sverige. Ett åtagande som inte är helt riskfritt i ett serieklimat som präglas av nedåtgående försäljningssiffror och jag hoppas de ska bli rikligt belönade i form av god försäljning. Jag kan inte tänka mig en mer perfekt julklapp för den serieintresserade än Valhall, den samlade sagan 5. Den har allt; ett magnifikt innehåll, fantastisk tryck och vacker formgivning.

Peder Madsen har med stor skicklighet skapat en mycket tilltalande och modern version av gamla nordiska gudasagorna. Det tål att sägas igen –  Peder Madsens kvaliteter som illustratör är obestridlig och han bemästrar seriens form med en självklar genialitet och pondus. Madsen storhet ligger inte bara i den grafiska fulländningen utan och också i hans förmåga att modernisera de fragmentariska gudasagorna till en levande modern berättelse som passar sagoälskare i alla åldrar.

Thomas Karlsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree