Hem » Recension, Tv-serie, Videohyllan » TV-serie: Homeland – Säsong 2

TV-serie: Homeland – Säsong 2

Homeland: Säsong 2
TV, Drama, USA, 2012
Skapare: Howard Gordon, Alex Gansa och Gideon Raff
Medverkande: Claire Danes, Damian Lewis, Morena Baccarin, Mandy Patinkin mfl.
Längd: 628 min
Finns ute nu på DVD och Blu-ray
Betyg: betyg-4

— — —

332497Visst kan en vara skeptisk mot en amerikansk TV-serie som ämnar skildra kriget mot terrorism. Det är lätt att tänka att en enbart kommer visa upp en patriotiskt glorifierad bild av USA som den sanna hjälten mot de skurkaktiga typerna i turbaner från det farliga öst. När Homelands första säsong var slut stod det klart att det här inte var en sådan serie. Visst, terroristhotet kommer från öst, men det är knappast så att man framställer ”hemlandet” USA i en så särskilt smickrande bild. Vi får veta att i jakten på terroristen Abu Nazir har flera oskyldiga dött, där ibland barn, men ingen har tagit ansvar för dessa dåd. Istället för att bli en smäktande dynga till amerikansk propagandaserie visade Homeland upp några av den TV-höstens absolut nervigaste ögonblick och intensivaste stunder av briljant skådespeleri. Detta leddes av Claire Danes, som man snabbt inser är en av de absolut bästa skådespelarna av vår tid.

Säsong två tar vid där den första slutar. Carrie återhämtar sig hemma från de elchocker hon under sin behandling utsattes för. Hon jobbar inte längre för CIA, men blir snart inkallad när en kvinna som endast litar på Carrie behöver förhöras. Nicholas Brody (Damian Lewis) har börjat arbeta för vicepresident Walden och försöker lägga sitt förflutna med Abu Nazir bakom sig, något som dock inte visar sig ska bli lätt. Carrie kämpar fortfarande med sina tvivel till Brodys faktiska åsikter och sympatier och låter sig inte enkelt övertalas till att han nu står på den “rätta” sidan.

homeland-promo-saison-1-2

Att hålla upp en andra säsong som är lika briljant som den första var av Homeland kan inte vara ett enkelt arbete. Faktum är att man inte lyckas helt ut heller, här finns det ett par småsvackor som gör det till en något sämre säsong jämfört med sin föregångare.  Med de orden sagda, är Homeland i sin andra säsong fortfarande fantastiskt bra, och framför allt spännande. Den leds främst fram av sina fantastiska skådespelare och sin förmåga att hela tiden hålla tittaren gissandes om vad som komma skall. Visst tar den ett par mindre orealistiska vändningar, men när det sista avsnittet tar slut sitter en fortfarande där med andan i halsen och vill se mer.

Vad Homeland gör så bra, och som den smakfullt nog avrundar sin andra säsong med, är att den inte helt låter oss få grepp om alla karaktärer. Det är inte helt klart var de egentligen står och om vi faktiskt kan lita då dem eller inte. Det är med de känslorna som en nu går in i säsong tre, som just nu visas på SVT. Förhoppningsvis är skaparna och manusförfattarna fortfarande nog skickliga att hålla oss lika engagerade och spända som de gjort hittills.

— — —

David Larsson; redaktör på kultfilmsblaskan Frombeyond.se

Share

1 Kommentar för “TV-serie: Homeland – Säsong 2”

 1. Gunnar Norrman

  Visst är Homeland fantasiskt välgjord, och skådespealarnas insatser håller yppersta klass. Den visar vilket cynsikt maktspel som de CIA-anställda agenterna blir indragna i: Vem som är vän och vem som är fiende går inte att förutsäga och lita på.Men seriens manusförfattare har gjort allvarliga fel i sin research. Att t.ex anlita en agent med bipolär sjukdom, skulle nog inte någon underrättelsetjänst göra.

  Spännande är det, men jag tror inte att någon med Al-Qaida-sympatier låter sig påverkas till att bli mer USA-vänlig, snarare tvärtom. Det underförstådda budskapeti Homeland är ändå att USA kämpar på den goda frihetsälskande sidan,medan ondskefulla våldsverkare med rötter i den arabisktalande världen står för motsatsen. Det är tragiskt att denna bild förmedlas om och om igen, för den är mycket långt från sanningen.

  När får vi se nyanserade reportage och underhållningsserier om den fantasiska förändring som ägt rum i Tunisien, Libyen, Egypten, Algeriet och inte minst i Marocko. Vänliga människor, som skaffar sig ubildning och kunskaper, och som inte vill något heller än att dras barn ska få leva i frihet från förtryck och bygga en trygg framtid för sitt land! Den bilden är sanning i betydligt större utsträckning än den, att fanatiska terrorister lurar bakom varje hörn!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree