Hem » Kulturbloggen » 100 år sedan Albert Camus föddes

100 år sedan Albert Camus föddes

Idag den 7 november är det 100 år sedan Albert Camus föddes – och det är värt att uppmärksamma. Camus tillhör de där författarna var verk fortfarande kan provocera på ett produktivt sätt. Det gäller åtminstone Främlingen. En del uppfattar huvudpersonen som emotionellt störd eller som ett avskräckande exempel att ta avstånd från. Men då begår man misstaget att läsa Främlingen som en psykologisk roman och inte en filosofisk roman. Jag hade en gång en student som sa att hon hennes kompisar under gymnasietiden hade haft huvudpersonen Meurseult som hjälte. Det kunde nog chockera en och annan, kanske rent av hennes svensklärare. Men studenten hade en klar poäng; hon hade sett att Meursault utmanade ett helt samhälle genom att vägra spela spelet. Och Camus utmanar läsaren genom sin roman.

Albert Camus grav (foto: Walter Popp).

Albert Camus grav (foto: Walter Popp).

Share

1 Kommentar för “100 år sedan Albert Camus föddes”

  1. Gunnar Norrman

    Albert Camus är definitivt värd att uppmärksammas i år, 100 år efter sin död. Jag upplevde ”Främlingen” som en av de starkaste och brännande böcker jag läst, nästan i klass med ”Mörkrets hjärta” av Joseph Conrad. När jag hörde om Anders Behring Breiviks hemska dåd i Norge 2011, kom jag omedelbart att tänka på Albert Camus bok.

    Det är samma iskalla förakt för människoliv, fast i helt olika skalor. Nu, när det blåser främlingsfientliga vindar, både i Sverige och många andra länder i Europa, är det dags att manifestera för humanism, tolerans, människovärde och i upplysningens anda. Låt oss hylla Albert Camus, Joseph Conrad, Ellen Key, Bertrand Russel och många andra författare, som verkat i samma anda!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree