Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Stråkkvartetter 1-3 av Benjamin Britten

CD: Stråkkvartetter 1-3 av Benjamin Britten

brittenBenjamin Britten: String Quartets 1–3 (Hyperion/Naxos)  Speltid: 75’55.

Takács Quartet

Betyg:

betyg-5

Vi har tre stora jubilarer inom musiken i år: Verdi och Wagner skulle ha fyllt 200 år om de fått leva medan Benjamin Britten bara skulle ha 100 ljus på tårtan. Alla tre är giganter inom operahistorien, men till skillnad från de två förstnämnda har Britten en stor och rik produktion även inom andra genrer. Hans tre stråkkvartetter hör till de bästa som skrivits under 1900-talet, och att få dem samlade på en cd är naturligtvis välkommet – desto mer som Takácz Quartet här svarar för strålande tolkningar, allt från den första kvartettens trevande mystiska inledning till den tredje kvartettens både vackra och lite kusliga och resignerade final. Man har också en suverän attack i scherzosatserna och får 3:ans burlesk att göra skäl för satsbeteckningen. Till det kommer Hyperions levande ljudbild som placerar mig i samma rum som musikerna.

Samtidigt ska sägas att konkurrensen är hård i dessa verk som även spelats in av t.ex. Belceakvartetten (EMI), Brittenkvartetten (Brilliant Classics), Magginikvartetten (Naxos) och Sorrelkvartetten (Chandos). Gemensamt för alla dessa är att de sprider ut kvartetterna över två cd och kompletterar med ytterligare något eller några verk för fyra stråkar av Britten, t.ex. Simple Symphony och/eller Three Divertimento; Sorrelkvartetten har letat fram två tidiga och onumrerade kvartetter.

Jag tror inte att någon av dessa utgåvor skulle göra någon besviken – men kanske är jag själv efter lite jämförande lyssning beredd att sätta Belceakvartetten och Takácskvartetten främst när det gäller de tre ”riktiga” Britten-kvartetterna. Så vill man ha dem på en enda cd är valet enkelt. Och viktigast av allt: musiken är helt underbar.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree