Hem » Krönika » Årets bästa serier. Vi har listan!

Årets bästa serier. Vi har listan!

pelleDet brukar vara tradition så här års att sammanställa topplistor över det gångna året utgivning och så även serievärlden. Kulturdelen tänkte slå två flugor i en smäll. Vi ska inte bara utnämna det gångna årets fem bästa serieutgivningar utan också låta topplistan bli till julklappstips till serieälskaren.

Serieåret 2013 har både varit präglat av riktiga pärlor men också av riktiga bottennapp. Bottennappen har varit främst kopplade till den fortfarande låga nivån på serieskribenternas kunskap. Etablerade tidskrifter som till exempel Litteraturmagasinet har ofta varit så pinsamt dåligt insatta att man rodnar över deras seriejournalistik.

Men glädjande nog kan man ändå konstatera att årets svenska serieutgivning kanske har varit ett de mest fruktsamma och diversifierade på många år

Men nog om detta, raskt nu över till det roliga. Här kommer Kulturdelens officiella lista över de fem bästa seriealbumen utgivna i Sverige 2013:

Till årets bästa seriealbum 2013 utnämns två verk. Pelle Forsheds De anhöriga samt Edward Goreys De förryckta goreykusinerna.

1. De anhöriga, Pelle Forshed, Kartago förlag 2013. Ett modernt mästerverk som känns angeläget och berör på många plan. De anhöriga har kallats för tragikomisk vardagsskildring och intelligent vardagsrealism. Men boken är rätt och slätt stor seriekonst på absolut högsta nivå Pelle Forshed har med detta verk tagit steget in bland de stora internationellt erkända serieskaparna.  Passar kanske mest den lite mer erfarna serieläsaren, men kan säkerligen fungera som klapp åt tonåringen också.

1. De förryckta kusinerna, Edward Gorey, Sanatorium förlag 2012/2013. Paradoxalt nog är årets bästa album utgivet redan 2012. Men det spelar ingen roll för det är under 2013 som den varit till salu. Goreys svarta humor och underbara illustrationer passar barn i alla ålder från 7 till 70. Om det fanns bragd-medalj i serieutgivning skulle förläggaren Jens Andersson theoha den. Maken till mer estetiskt tilltalande böcker får man leta efter. Bara det är skäl nog att rekommendera den som julklapp.

3. Deus Ex Machina Fadren, Ola Skogäng & Daniel Tholin, Ekholm och Tegebjer 2013. Skogängs fjärde volym i serien Theos ockulta kuriositeter intar en självklar tredjeplats i vår topplista. Bara den hantverksmässiga kvalitén är motivation nog. Det är få serieskapare som imponerar på mig personligen som Ola Skogäng. Hans integritet och hantverkskunnande som tecknare är  briljant.

4. Fylgia, Daniel Tholin & Jonas Andersson, Albumförlaget 2013. En samtida skräckhistoria som utspelar sig i Uppsala. Fylgia är en ryslig historia där Uppsala och Swedenborg står i centrum för historien. Fantasifullt med hög mysfaktor och väl genomarbetat manus och tilltalande teckningar. En självklar julklapp till den skräckintresserade tonåringen.fylgia

5. Zelda vs. Patriarkatet, Lina Neidestam, Kartago förlag 2013. Zelda en idealistisk, bloggande åttiotalistsnärta som med dubbelmoral och ihåliga argument slåss mot de patriarkala väderkvarnarna. Till vardags pluggar hon på Komvux och drömmer om att komma in på journalisthögskolan. Här har Zelda gjort upp sin ostrukturerade tillvaro och just blivit singel efter att ha dumpats av sin alldeles för heteronormativa pojkvän. Hon börjar på konstskola och får nya vänner och fiender. Underbar nutidsfeminism där Neidestam raljerar på det mest underbara sätt om vår samtid. Utmärkt seriejulklapp till den som i vanliga fall inte läser serier.

zeldaJag kan inte låta undvika att ta med två hedersomnämnanden också. Båda böckerna är dessutom mycket goda julklappstips.

Valhall del 5, Peder Madsen, Ekholm & Tegebjer förlag samt Klas Katt dricker kaffe, Gunnar Lundkvist, Kartago förlag. Klas Katt främst för den är en komplett retrospektiv volym över en svensk serieinstitution samt att det finns en otvetydig charm i Gunnar Lundkvists verk som varken mina invändningar eller tidens tand kan rå på. Kontrasten mellan Lundkvists gestalters ”knoddliknande” godtrogna utseende och serierutornas absurda tristess och totala utsiktslöshet gör ändå Klas Katt till en sällsynt märklig läsupplevelse. En absolut perfekt julklapp för den som älskar svenska nutida serier.kk_omslag.indd

Peder Madsen tar jag med för att en vackrare och mer tilltalande seriebok inte har utgivits på många långa år. Jag kan inte tänka mig en mer perfekt julklapp för den serieintresserade tonåringen än Valhall, den samlade sagan 5. Den har allt; ett magnifikt innehåll, fantastiskt tryck och vacker formgivning. Madsen har en förmåga att modernisera de fragmentariska gudasagorna till en levande modern berättelse som passar sago- och serieälskare i alla åldrar.

valhall5Avslutningsvis ber jag få önska alla läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och jag hoppas 2014 blir ett fantastiskt år med många spännande utgivningar.

Thomas Karlsson

Share

1 Kommentar för “Årets bästa serier. Vi har listan!”

  1. Nadja Ljunggren

    Hej!
    Tack för fina julklappstips! När det gäller Fylgia tycker jag att det kunde vara på sin plats att låta manusförfattarens namn också finnas med.

    Vänliga hälsningar
    Nadja Ljunggren

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree