Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Tv-serie, Videohyllan » TV-serie: The Story of Film

TV-serie: The Story of Film

The Story of Film, an Odyssey

Mark Cousins

Network Releasing

betyg-5

 

filmEn av de bästa kvaliteterna med The Story of Film är Mark Cousins röst. Behagligt irländsk och lite dröjande i tonfallet. Mycket stillsam och samtidigt helt oförutsägbar. En TV-serie om film ska naturligtvis bygga på bilder  och det gör The Story of Film. Men utan Mark Cousins röst hade det inte blivit samma sak.

Mark Cousins har gjort det mesta i denna serie: skrivit manus, delar av researchen, gjort intervjuer, regisserat, filmat. Det verkar som om han har sett alla filmer som skapats i hela världen. När han säger att ”det här är den bästa film som någonsin gjorts i Indonesien” – då tror man på honom. Han har en enorm kunskap, en enorm bredd och en god förmåga att sammanfatta allt det till en begriplig berättelse.

Men så har han också tagit 15 timmar på sig. 15 timmar fyllda av filmhistoriens bilder, hans egna bilder och hans stilla röst. Det är inte tråkigt en sekund.

Perspektivet varierar, man hinner faktiskt med en hel del på 15 timmar. Men återkommande är filmens språk och hur det utvecklas. Många gånger mycket konkret med nya typer av linser och kameraåkningar. Ändå utan att bli nördigt.

Mark Cousins

Mark Cousins

En av de bästa TV-serier som gjorts har det sagts – jag håller med. Den började som en bok, sedan blev det en TV-serie. Nu en dvd-box i mycket enkelt utförande. Ännu så länge finns den inte med svensk textning. Men som sagt, att lyssna på Mark Cousins tillhör ändå höjdpunkterna. Så här låter han i boxens texthäfte:

”In 2001 I wrote an article in e newspaper suggesting that someone should write a history of the movies like EH Gombrich’s The Story of Art – a jargon-free book aimed at a general audience and young people, focussing on innovation. Then I drove from Scotland to India in my campervan. En route, 9/11 happened, I spent time in Iran and Kurdistan, and my life shifted eastwards. When I got back – skinny, blonde, forever changed – a letter was waiting for me. It asked me to

Arbetarna lämnar fabriken, den första film som gjorts.

Arbetarna lämnar fabriken, den första film som gjorts.

write the book I’d proposed. And so I did. It took 11 months. I sat in my room an typed and grew sideburns.”

Efter det tog det fem år att göra en TV-serie. Det var det värt.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree