Hem » Fokus, Recension, Utställningar » Utställning: Rune Hagberg

Utställning: Rune Hagberg

Rune Hagberg möter Henri Michaux och japanskt zenmåleri

Galleri Astley, Uttersberg

9 februari – 16 mars

Objekt av Rune Hagberg

Objekt av Rune Hagberg

Det är idag en ovanlig händelse att konstnären Rune Hagberg ställer ut. Han har väl aldrig varit någon linslus i konstlivet och nu på ålderns höst har det varit ännu glesare mellan tillfällena. Om vi därtill lägger några originalverk av fransmannen Henri Michaux (1899-1984) och dessutom ett antal zenbuddistiska målningar från Japan varav en del från 1700-talet. Ja, då får man en mycket exklusiv utställning.

(…)

Någon fest är det inte. Inte någon fest för ögat och knappast på något annat sätt heller. Rune Hagberg, Michaux och de japanska zenbuddisterna kännetecknas knappast av yviga gester och färgsprakande visualitet. Snarare handlar det här om tystnad, stillhet och det som inte visas.

(…)

Det märkvärdiga Galleri Astley ligger bra till för den här sortens utställning. Mitt ute i ingenting visar galleriet en utställning vars tema nog kan sägas vara – ingenting.

(…)

Jag hittade ett citat av den gamle romaren Seneca i Rune Hagbergs bok Händelser. Det är nästan som en liten programförklaring för Hagbergs skulpturer:

”Jag ser att jag har råkat ut / för det som händer / med bokrullar som klibbat igen / av att ha legat länge: / man måste så att säga rulla upp / minnet och då och då / skaka ut allt det /som har lagrats där.”

(…)

Rune Hagbergs hoprullade och hopsnörda buntar är för alltid förseglade. Innehållet är kvar men borta. Om man kikar noga kan man skymta tillknycklade textark. Är språket språk om det inte ljuder? Hur länge kan ett meddelande vara giltigt utan att läsas av någon? Eller kan man skicka ett meddelande ut i tomma intet (eller in i tomma intet) och det är någon mening med det?

(…)

Japan. Inspirerande men knappast en kultur som har monopol på det sparsmakade, det tysta, det stillsamma. Rune Hagberg hör

Tuschmålning av Henri Michaux

Tuschmålning av Henri Michaux

hemma i den del av världen som kallas Norrland.

(…)

Vad ska konsten göra när mediabruset bara ökar hela tiden? Bilder, ljud, intryck virvlar förbi oss i ett bländande flimmer. Innehåller kanske ett oöppnat paket den möjlighet till eftertanke och stillhet som vi möjligen behöver.

(…)

Torahrullar. En del av de heliga skrifterna enligt judisk tro. Vare sig de läses eller ej så har de kraft.  Bara det att skriften finns gör den meningsfull. Även den olästa texten är verkningsfull.

(…)

Den amerikanske kompositören John Cage med sitt intresse för zenbuddism, tystnad och slump kunde nämnas här. Han var en stor inspiratör för många konstnärer, kanske också för Rune Hagberg.

(…)

I-Hua. Ett penseldrag. One-stroke-paintings. Efter lång meditation all energi koncentrerad i ett enda penseldrag. Ofta en cirkel. Ibland ett streck. Allting uttryck i detta enkla. Detta enkla i allting.

(…)

Ingen fest. Men i all stillsamhet en fantastisk liten utställning. En utställning som säger något om konstens möjligheter. Bland alla skrik och vrål lite tysta viskningar och vaga meddelanden. Det kan vara vad vi behöver.

(…)

(…)

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree