Hem » Scen » Teater Nolby tar väl hand om Hjalmar Söderbergs Aftonstjärnan

Teater Nolby tar väl hand om Hjalmar Söderbergs Aftonstjärnan

TEATER
Aftonstjärnan av Hjalmar Söderberg
Kungsteatern, Karlskoga
Regi, scenografi med mera: Olle och Lena Söderberg
Medverkande:
Lill-Britt Karlsson
Lena Söderberg
Ingrid Bergström
Bo Larsson
Tomas Bergström
Olle Söderberg
Stefan Chrunak
Lennart Jinnerstrand
FOTO: MATS ENDERMARK
betyg-4

Olle_Tomas_doktorn

Redaktör´n, Doktorn och Fabrikören

Har människan förändrats över tid? En tanke så god som någon.  De människor som Hjalmar Söderberg beskriver, bland annat i föreställningen Aftonstjärnan, finns de kvar eller är det glömda figurer från en svunnen tid? Vi kan väl återkomma till det.

Hjalmar Söderberg, kanske mest känd för sin Doktor Glas, skrev detta drama år 1912. En kort föreställning som beskriver några timmar en kväll på restaurang Aftonstjärnan. Teater Nolby har valt att placera handlingen tidsmässigt någonstans i mellankrigsåren, otydligt var, vilket har mindre betydelse för själva innehållet. Det var en tid då två vita och en brun var kvällens ranson och där herrar av någon dignitär befolkade krogarna där de vita dukarna klädde borden och där servitriserna neg blygt mot överklassen.
Vi får följa några herrars småpratande och filosoferande om smått och stort. Den ödmjuke doktorn som flyr hemmet från ett olyckligt äktenskap och som läser filosofiska verk tillsammans med kvällsgroggen. I träffar även den småpratande Fabrikören Fernstedt, Tomas Bergström, och den bohemiske redaktör Ström, spelad av Olle Söderberg, som ironiserar sin omgivning samtidigt som han reciterar Tegner. Utan större framgång ska sägas. Doktorn, som gestaltas av Bo Larsson, läser, som sagt, filosofi och har ett humant hjärta. Han värnar den enkla servitrisen Vivan, spelad av Lena Söderberg, och ser henne mer som en flicka på en sommaräng än en hårt arbetande servitris utan något eget liv. Vivan värnar i sin tur den unge uppfinnaren och ingenjören Rudolf, som spelas av Stefan Chrunak. En ung man utan pengar och tillräckligt med förmåga att få patentverket välvilliga till hans uppfinningar.

Vivan

Vivan

Pengars makt
När den gamle hovkamreren, gestaltad av Lennart Jinnerstrand, tar till orda förstår man att detta är en man som ger oss en skymt av en tid då pengar och börd styrde. Den stackars ensamme kamreren som levt i en värld där allt kan köpas för pengar försöker med guldmynt snärja servitrisen Vivan och är nära att lyckas när han sedan snabbt kniper ihop sin börs och hånar den stackars Vivan som han spelat ett grymt spratt.
Teater Nolby har valt en rutinerad ensemble med lång livserfarenhet. Som vanligt gör de väldigt bra ifrån sig. Lena Söderbergs Vivan är en rak och ärlig kvinna som förlikat sig med det liv en enkel servitris kan förvänta sig. Hon trivs inte särskilt väl med sin plats, men inser att hon funnit sin lott i livet. Lena gör rollen lågmält och med små åthävor. Ärligt och självklart. Olle Söderberg gillar sannolikt att göra män som får bullra lite och hans närvaro på scenen är äkta och engagerad, även när han inte har repliker. Stefan Chrunak som ingenjör Rudolf är ett nytt ansikte för mig på teaterscenen, vilket inte märks det minsta. Han gör även arbetaren som nekas servering, just på grund av sin samhällsställning och som ger perspektiv på en tid som svunnit, eller…..?
Nå, finns nu dessa karaktärer kvar i vårt moderna samhälle?  Ja, definitivt. Klassamhället är fortfarande tydligt i vår tid, även om det kanske tar andra uttryck idag. Men visst finns det fortfarande en besviken Vivan och en ond hovkamrer därute någonstans. Sorgligt men sant.
Syntolkades
Värt att nämna är också att föreställningen, denna kväll på Kungsteatern i Karlskoga, syntolkades.
Kristina Johansson, synskadad från Degerfors, fick, tillsammans med fler av sina synskadade vänner, uppleva föreställningen med de sinnen hon har i behåll med full tillfredsställelse. Syntolkning innebär inte bara att få talat stöd. Innan föreställningen får de synskadade besökarna träffa skådespelarna. Känna på deras utstyrsel och höra deras röster. De får besöka scenen för att känna in den rekvisita som finns. Under föreställningen beskriver en utbildad syntolk mycket diskret de rörelser och förflyttningar som sker på scenen.  En fantastisk service och lika fantastisk möjlighet.
_____

Björn Reimers, ingår i Kulturdelens redaktion

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree