Hem » Debatt » Öppet brev till Banksy / Open letter to Banksy

Öppet brev till Banksy / Open letter to Banksy

An english translation of this text is printed below.

Käre Banksy

Jag har, liksom många andra, uppskattat din konst mycket. Du var kanske inte den förste street art-konstnären. Det finns både de som var tidigare och kanske även bättre än dig. Men du har varit bra nog. Du har gjort street art känt och mer än någon annan har du med humor och skärpa visat bildens kraft i den offentliga miljön. Du har fått ett stort genomslag. Du har blivit ett begrepp. Ja, ett varumärke.42 - banksy-wallpaper

Jag tror nog att du, som det heter, har försökt att skydda ditt varumärke. Men detta är naturligtvis mycket svårt. Kanske till och med omöjligt när man som du presenterar sina bilder i den offentliga miljön och därtill är anonym.

Nu senast genomfördes ett slags utställning i Stockholm i ditt namn. Jag misstänker att du inte alls hade med det evenemanget att göra. Andra drog nytta av ditt namn för att skapa en uppmärksammad konsthändelse.

Jag har också sett kopior av dina bilder (eller bilder som påstås vara gjorda av dig) i dyra butiker och på exklusiva kläder. Det som uppfattas  som dina originalverk säljs för dyra pengar på konstauktionerna tillsammans med Warhol och Picasso.

Som jag ser det har du egentligen för länge sedan – och jag tror att filmen Exit through the giftshop visar att du själv är medveten om detta – ställts inför två alternativ. Det ena är att träda fram och casha in. Du har nog en strålande framtid i den traditionella konstvärlden.

Det andra alternativet är att träda tillbaka, lägga ner. Din ursprungliga idé är uttömd. Det kanske är dags att säga hej då nu.

Ja, jag tycker det. Tack för det som har varit. Det är dags att stänga presentshopen nu innan du får ett alldeles för bra erbjudande av Coca Cola, Adidas eller Saatchi.

Hoppas att vi ses i något annat sammanhang. Ditt engagemang behövs fortfarande.

 

Dear Banksy

I have, as many others, appreciated your artwork very much. Maybe you were not the first street artist. The are those who were earlier and perhaps even better than you. But you have been good enough. You have made street art famous and more than anyone else you have, with humour och a sharp edge, proved the power of images in public spaces. You have had a great impact. You have become a concept. Yes, even a trademark.

banksyquoteI do believe that you, as it goes, have tried to protect your trademark. But this is of course very difficult, maybe even impossible when one like you present your work in the public environment and on top of that preserves anonymity.

The latest thing that has happened is a sort of exhibition in your name in Stockholm, Sweden. I suspect that you didn’t have anything to do with this event. Others drew benefit from your name so they could launch an art happening that got lots of attention.

I have also seen copies of your images (or of images alleged to have been made by you) in expensive shops and on exclusive clothes. What are perceived as originals made by you are sold for high sums of money at art auctions together with Warhol and Picasso.

As I see it you have probably long ago – and I believe that the film Exit through the giftshop shows that you are aware of this – been put before two alternatives. One is to come forward and cash in. Surely you have a glorious future in the traditional art world.

The second alternative is to retire, shut down. Your original idea is now emptied. Maybe it is time to say good bye now.

Well, that is my opinion. Thank you for what you have done. It is now time to close the giftshop before you get offers that you can’t resist from Coca Cola, Adidas or Saatchi. I hope we meet under other circumstances. Your commitment is still needed.

Peter Ekström

Share

7 Kommentarer för “Öppet brev till Banksy / Open letter to Banksy”

  1. Sven Ericsson

    Vem har skrivit den engelska versionen. Så fylld med grammatiska fel, swenglish och är språkligt undermålig. Är det artikelförfattaren själv rekommenderar jag en kvällskurs i grundläggande engelska, eller ta hjälp. Jag kan skönja tanken men alla kväkande språkgrodor tar fokus från vad som egentligen är viktigt.

  2. Peter Ekström

    Ja, det är jag själv som skrivit den engelska versionen. Jag ber om ursäkt för dess språkliga nivå och hoppas att innehållet ändå skymtar fram.

  3. Sven Ericsson

    Det vore intressant att få veta varför du som verksamhetsledare på en konstskola framför åsikter att man borde bli berömd och tjäna pengar hellre än att se det konstnärliga värdet, oavsett vem som har gjort det. Om det viktigaste är berömdhet och pengar är väl inte Coca cola m.fl ett så dåligt alternativ eftersom det kan medföra båda delarna på nolltid.
    Banksy har gjort fina tassavtryck i konsten och jag hoppas verkligen att få se mer oavsett om han/hon föredrar sin anonymitet.

  4. Peter Ekström

    Konsten är en stark kraft i samhället. Den är värd att ta på allvar. Men den är inte enhetlig. Konsten är inte en – den är många. Och de som uttrycker sig genom konst är olika.
    Att vara konstnär är inte att tillhöra en klan där alla har samma värderingar. En del använder konsten som ett politiskt vapen, andra tänker att den har eviga skönhetsvärden. En del vill bli rika och berömda, andra menar att konst och pengar inte alls hör ihop.
    Jag anser att vara rektor på en konstskola innebär att jag ska bidra till att de studerande får möjlighet att utveckla sitt eget konstnärskap till så stor potential som möjligt och att de får en verklighetsförankrad bild av hur konstlivet fungerar. Men jag anser inte att jag ska råda eller avråda någon från att satsa på att bli rik och berömd. I den mån någon siktar på att bli kommersiell så önskar jag lycka till. Allt för få konstnärer har kommersiell framgång.
    I den mån konsten kan vara en samhällskritisk kraft så är det bra, men är naturligtvis också något som måste komma från ett personligt engagemang.

  5. Sven Ericsson

    Du menar i din artikel att det bara finns två alternativ.
    1. Det ena är att träda fram och casha in.
    2. Det andra alternativet är att träda tillbaka, lägga ner.

    Jag tycker att det finns fler mer intressanta alternativ. Ett kan vara att förbli anonym och utveckla konceptet. Det går alldeles utmärkt att kommunicera från skuggorna. Jag blir lite förbryllad och besviken att inte du kan se några andra alternativ. Det försvar du presenterar i ditt svar är lite väl ihåligt och har inte någon naturlig koppling till frågan jag ställde. Kan verkligen inte eleverna på din skola utvecklas eller få ett rättvisande bild av konsten på grund av Banksy’s anonymitet eller brist på pengar?. Att konsten är mångfacetterad förstår jag, men jag förstår inte kopplingen till om Banksy ska avslöja sig och casha in eller lägga av. Jag tycker det finns all anledning att konstnärer tjänar pengar men ser inte motsättningen till om man väljer de konstnärliga värdena istället för de stora pengarna. För mig finns det inget egenvärde i att konsten ska vara samhällskritisk. Jag ser heller inte att konsten har något att tillföra genom att uppröra, konkurrensen är förödande. Att glädja, stimulera och ge ytterligare dimensioner är det jag söker i konsten. Att förfula, förfära och förolämpa är väl ingen konst.

  6. Peter Ekström

    När det gäller Banksy tror jag att han har kommit till vägs ände. Han kan ju försöka fortsätta att verka i den anonymitet som han har valt. Det är inte troligt att det lyckas och är någon framkomlig väg. Den anonyma aktionsgruppen Guerilla girls har ställts inför liknande problem och där har det varit funderingar på om de har kunnat fortsätta eller inte. Det har de gjort – av allt att döma efter något slags generationsskifte.
    Men vad som gäller för Banksy är verkligen inte rakt av tillämpligt på konsten i allmänhet eller eleverna på någon konstskola. Det är två mycket olika saker. Det finns gott om elever som vill bidra till världens skönhet, andra som vill delta i en seriös politisk diskussion och ytterligare andra som vill busa och retas utan större förpliktelser. Oavsett vad jag, och du, vill så rymmer konsten allt detta och mer därtill.

  7. Jag låter debatten stanna där om ingen annan vill dra i tråden. Fortfarande tycker jag att konsten är till för att förföra, förfina och förbättra. För att klara det krävs talang, utbildning och skicklighet.
    Vill man förstöra, förfula, förnedra eller göra folk förbannade krävs ingen utbildning eller finess. I den meningen är konstskolorna fullständigt överflödiga.
    Konsten är inte immun mot opinion, så vad du och jag tycker har visst påverkan

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree