Hem » Helgesson » Betong feeling!

Betong feeling!

panncentral rosta”Här bolmade det som fan och man eldade med allt, kohudar, sopor, trä, kol och koks…” säger han och ler lite spjuveraktigt. ”Tanterna som flyttade hit från usla bostäder grät av lycka av att ha fått varmvatten och centralvärme. Fast de som bodde längst bort från panncentralen fick inte lika varmt vatten”, säger han, en av de anställda i ÖBO:s verkstad som nu huserar i den imponerande betongbyggnaden. Skorstenarna är rivna, men det är onekligen en byggnad med karaktär. Fasaden sluttar och det gör också fönstren längst ned som nu piffas upp av en målare. Grön mossa täcker delar av huset. Panncentralen byggdes 1948 och bostadsområdet som den försåg med värme panncentral 2invigdes 1952. Det välplanerade området Rosta med sina slingor av stjärnhus och stora gröna ytor ritades av Sven Backström och Leif Reinius och bidrog starkt till att Örebro kom att kallas Mönsterstaden. Hela området och även panncentralen är av riksintresse.

Text och bild: Bo Helgesson

 

 

Share

1 Kommentar för “Betong feeling!”

  1. Gunnar Norrman

    Så bra, att indusrtiriminnen börjar att uppmärksammas i Örebro. Det finns ju ingenting kvar av skofabriksstaden Örebro, förutom de byggnader, som med tiden fått andra funktioner, som skolor, bostäder m.m. Kumla har faktiskt varit bättre på detta för att inte tala om Norrköping med Arbetets hus, Strykjärnet m.m.
    Men det mäktigast industriminne vi har i länet, är Stripa gruvmiljö i Guldsmedshyttan. Här har nästan hela gruvan bevarats, som den såg ut när driften slutligen upphörde på 1970-talet. Årets byggnadsminne i Sverige 2006! Åk dit på besök i sommar. Ring 0581-81156, så får Du veta när det är öppet.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree