Hem » Film, Film & TV, Recension, Tv-serie, Videohyllan » TV-serie: The Americans

TV-serie: The Americans

The Americans
TV, Drama USA, 2013
Skapare: Joe Weisberg
Medverkande: Keri Russell, Matthew Rhys, Noah Emmerich, Annet Mahendru, Margo Martindale mfl.
Längd: 606 minuter
Betyg:betyg-4

— — —

The AmericansPhillip och Elizabeth bor, tillsammans med sina två barn, i en villaförort. Året är 1980, och allt hade kunnat vara frid och fröjd om det inte vore för att paret i själva verket är ryska KGB-agenter som lever som spioner i USA. Kalla kriget rasar för fullt och deras redan intensiva och farliga livssituation förvärras ytterligare då FBI-agenten Stan flyttar in tvärs över gatan. Att Stan också arbetar med just spionage gör det hela knappast enklare. Kampen att hålla upp den yttre fasaden utan att deras hemlighet spricker blir allt svårare och de måste använda all sin list och kunskap för att fortsätta sitt dubbelliv.

En serie som The Americans hade lätt kunnat falla på sitt yttre. Hade man inte lagt ner en ansenlig massa tid och möda på att få serien att faktiskt se ut som att den utspelar sig under 80-talet så hade definitivt The Americans fallit platt. Nu är lyckligtvis fallet inte så. Även om peruker och diverse utstyrslar som paret iklär sig under sina spionuppdrag ibland ser lite lustiga ut, så är det här en läckert designad serie som balanserar sin miljö precis rätt för att få serien att se bra ut.

Men som vi alla vet handlar det inte bara om utseende, det måste finnas något därunder också. Substans. En intrig att bry sig om, vilket i sin tur leder in på att vi som tittare bryr oss om karaktärerna så mycket att vi vill lägga ner åtskilliga timmar på att följa deras vedermödor.The Americans Där gör Matthew Rhys och Keri Russell ett utmärkt jobb. Rhys spelar den mer tvekande agenten vars band till hemlandet inte är lika starka som den mer plikttrogna och disciplinerade Russell. Mellan de båda finns både en bra kemi och en intressant intrig.

Serien utmålar heller inte nödvändigtvis Sovjetunionen som den stora onda boven i öst, utan siktar istället på att försöka ge oss en något mer nyanserad gråskala av situationen. Noah Emmerichs nitiska FBI-agent hade i en annan tappning kunnat bli seriens “hjälte”, men i flera situationer framstår han istället högst osympatisk och utför moraliskt tveksamma dåd utan att blinka.

The Americans kort och gott är ännu ett bevis på att TV-kanalen FX (Justified, American Horror Story) fortsätter att pumpa ut kvalitets-TV som kan ses som en mer än värdig utmanare till tidigare dominerande giganter som HBO. Joe Weisberg har skapat en både spännande och engagerande serie som omsorgsfullt berättar en välskriven historia, dessutom ikläd snygga och tidstrogna kläder.
— — —

David Larsson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree