Hem » Debatt » Rädda Karros biologiska museum!

Rädda Karros biologiska museum!

Biologiska museet i Karolinska skolan i Örebro är hotat! Museet är det enda skolmuseet i norra Europa i sitt slag, med det menas att museet fortfarande finns kvar i sina ursprungliga lokaler. Lokalerna ritades och byggdes för museets räkning under mitten av 1800-talet. Arkitekturen i sig är intressant, bl.a. så består mittenpelarna av betong, vilket var ovanligt för tiden, vanligtvis tillverkades dessa av trä. Bland utställningsobjekten finns bl.a. däggdjur, fåglar, fiskar, reptiler och fjärilar.

Dammiga fåglar och en elefant, som passerat bästföredatum innan den stoppades upp, är en sak, biologiska museet på Karro är en helt annan. Samlingar, montrar och miljö bildar där en enhet som är speciell. Det är ett museum som visar ett museum. Ett metamuseum, om man så vill. Under decennier har museer över hela världen gått från att visa samlingar i montrar, mot att skapa miljöer med avsikten att försöka visualisera historiska sammanhang. Karros biologiska museum har i stort sett undgått allvarlig förstörelse under 150 år och är precis vad det en gång avsågs vara – en lätt spretig samling av undervisningsmaterial. En näst intill orörd tidskapsel som tiden och tekniken totalt kört förbi.

Vi hoppas att alla gamla ”piltar” och alla natur- och kulturintresserade reagerar och protesterar, så att samlingarna får finnas kvar i det unika vackra museirummet, då det dessutom är ett viktigt exempel på svensk musei- och arkitekturhistoria.

Majoritetspolitikerna vill avveckla museet och använda lokalerna till annat och alla utställningsobjekten kan komma att flyttas till Uppsala universitet.

Inför Örebro kommunfullmäktiges beslut den 21 maj 2014 vill vi visa politikerna att det finns en opinion mot att avveckla detta fina museum, som i stället kan få ny användning i undervisningen och bli mer tillgängligt för allmänheten som ett exempel på örebroarnas känsla för tradition och förnyelse.

Snälla, hjälp oss att sprida den här informationen och samla så många namn som möjligt före den 17 maj så att vår namninsamling kan ingå i beslutsunderlaget!

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8737

 —

Lena Andersson

 

 

 

 

 

Share

1 Kommentar för “Rädda Karros biologiska museum!”

  1. Toppen att vi är med i detta forum! Jag kan medela att just nu 2014-04-15
    kl 13.00 är det drygt 430 personer som är med i namninsamlingen. Men vi blir fler o fler, hjälp till att dela länken. http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8737

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree