Hem » Debatt » Öppet brev till politikerna om teaterns situation

Öppet brev till politikerna om teaterns situation

Hej,

Teater Martin Mutter är en professionell fri teater.

Att vi är fria betyder att vår teater ägs och styrs av oss själva.
Men eftersom den fria teaterkonsten till stor del finansieras av offentliga medel, är vi självklart beroende av den kulturpolitik som drivs i vår region och i vår kommun. De ekonomiska och praktiska möjligheter som Ni politiker skapar för den fria teaterkonsten avgör dess bredd och tillgänglighet i Örebro stad och i Örebro län.

Teater Martin Mutter är, tillsammans med 80 andra teatergrupper i landet, medlemmar i intresseorganisationen Teatercentrum, som driver våra frågor på nationell nivå och är den fria teaterkonstens företrädare i Sverige. Det pratas aldrig om den fria teater/scenkonsten i vår region och om dess betydelse för en positiv och demokratisk samhällsutveckling. Vi tror att det kan bero på att det råder osäkerhet kring vad professionell fri scenkonst egentligen innebär.

Vi ber Dig därför ta del av det upprop Teatercentrum skrivit tillsammans med Danscentrum och Teaterförbundet.
Ett upprop som sammanfattar de stora utmaningar den fria scenkonsten står inför och som Ni politiker måste ta på allvar.

Här följer inledningen till uppropet. Hela texten går att läsa http://www.teatercentrum.se/wp-content/uploads/2014/04/Upprop-f{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290}C3{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290}B6r-den-fria-scenkonsten.pdf

”Den fria professionella scenkonsten är idag en självklar del av det svenska kulturlivet som bidrar till en dynamisk, högklassig och varierande scenkonst. Den samspelar både med den institutionella och den kommersiella scenkonsten. De sceniska flödena berikar varandra och utgör en kraft för förnyelse och utveckling av hela kulturlivet.

Kulturpolitiskt ansvariga värjer sig ibland mot frågan om resurserna till den fria scenkonsten med att man inte kan ta ansvar för verksamheter man inte själva styr över. Samtidigt är den ofta något som man med stolthet lyfter fram. Det gäller inte minst det politiskt prioriterade området barn och ungdom där den fria professionella scenkonsten svarar för hälften av alla föreställningar.

Det nuvarande offentliga stödet ligger inte i nivå med den fria professionella scenkonstens roll och betydelse. Vi vill därför bjuda in till en öppen diskussion om dess framtid. En diskussion som ofrånkomligen handlar om pengar men också den infrastruktur som den fria scenkonsten verkar inom.

Som ett underlag för diskussionen har vi formulerat fem punkter:

1. Fördubbla anslagen. 2. Tydliga kriterier. 3. Scenkonst till alla elever. 4. Stärk arrangörerna. 5. Stöd kulturskaparna.”

Hälsningar Teater Martin Mutter

genom
Sarah Broberg teaterchef

Share

1 Kommentar för “Öppet brev till politikerna om teaterns situation”

  1. Peter Ekström

    Pia Huss skriver om barnteater och citerar Örebro Länsteaters förre chef Måns Lagerlöf, i DN 29 april.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree