Hem » Debatt » Bild och form saknas i Askersunds nya kulturcentrum

Bild och form saknas i Askersunds nya kulturcentrum

Askersunds kommun beskriver KKC som ett kunskaps- och kulturcentrum där kultur och kunskap ska samverka. Tydlig beskrivning finns på att scen, aula och hantverkssalar ska finnas tillsammans med bibliotek, bio och skola. Bild och form nämns inte som ett eget område, där vi från föreningens sida ser ett stort behov av få ta plats och samverka med andra kulturuttryck och samhällssektorer i Kunskaps- och Kulturcentrum. Genom detta ges också ökade möjligheter för pedagogisk verksamhet.

Dessa önskemål ligger helt i linje med kommunens kulturpolitiska program. Där står att läsa:

”Tillsammans med konstens aktörer utveckla förutsättningarna för ett kreativt och tillgängligt konstliv. Verka för att konstnärlig kompetens tas tillvara som en resurs i samhällsutvecklingen genom att stimulera samverkan mellan konstnärer/konsthantverkare och näringsliv/offentlig sektor/ideell sektor.”

(under rubriken Utveckling av infrastrukturen inom bild- och formkonsten)

”Genom en utvecklad konstpedagogik ska konsten bli mer tillgänglig för fler. Arbete med barn och unga ska göras i samverkan med skola, barnomsorg och skapande skola.”

(under rubriken Utveckla den konstpedagogiska verksamheten)

Vi som förening reagerar på att bild- och formområdet inte nämns eller beskrivs närmare som en del av detta kulturcentrum. Föreningen menar att det är viktigt att bevaka frågan om bild- och formområdet. Vi vill att bild- och formområdet ska beskrivas i samma grad som musik och scenkonst. I sammanhanget är det värt att påpeka att bild- och formområdet inkluderar ett brett spektrum av konstuttryck, såsom exempelvis fotografi, film och video, måleri, keramik, skulptur, glas- och smyckekonst. Vi ser KKC som en stor möjlighet till bli en kreativ mötesplats för kultur. Det känns viktigt att KKC planeras för att bli en plats för gränsöverskridande konstarter. Mötesplatsen i sig skapar förutsättningar för nätverk och möjlighet att mötas över generationsgränser och verksamheter.

Då bild- och formområdet är det starkaste kulturuttrycket i Askersunds kommun, finns mycket goda förutsättningar att inom kommunen ge professionell vägledning till barn och unga. Skolbarn får genom en seriös utställningslokal också möjlighet att visa sina konstverk i ett sammanhang som väcker inspiration och lust till fortsatt skapande.

Norra Vätterns Bild- och Formkonstnärer vill även i detta sammanhang bevaka frågan av utsmyckning av KKC. Vi hoppas kommunen kommer att följa rekommendationen av utsmyckning vid nybyggnation och att lokala konstnärer för detta kommer att vara önskvärt. Då vill vi inleda dialog och diskussion i ett tidigt stadie för bästa samarbete kring planering av utsmyckning.

Vi har tidigare lämnat in skrivelse kring planeringen av KKC, utan begäran om svar. Denna gång önskar vi svar på i vilken mån planeringen av KKC har inkluderat bild- och formkonsten i enlighet med kommunens kulturpolitiska program. Vi är tacksamma för svar så snart som möjligt.

Styrelsen för Norra Vätterns Bild- och Formkonstnärer Anna Åslund, Maria Ekström, Ulla-Britt Jonsson, Annette Alsiö, Ulla-Carin Grafström

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree