Hem » Debatt » Örebro länsmuseum: Rädda Örebro länsmuseum

Örebro länsmuseum: Rädda Örebro länsmuseum

Örebro läns museum har varit i kris under flera år. En lång rad besvikelser, nerdragningar och problem har regelbundet drabbat museet. För ungefär ett år sedan gjordes en grundlig undersökning av museets situation. Där konstaterades att huvudmannen, Örebro läns landsting, behövde skjuta till cirka 3 miljoner kronor för att nuvarande, anspråkslösa verksamhetsnivå skulle kunna bibehållas. Museet fick, efter en blygsam insats från sin styrelse, 1 miljon kronor.

De ansvariga politikerna är, eller borde vara, medvetna om museets kritiska läge. Ändå finns inget märkbart engagemang i frågan. Ett undantag är Folkpartiet som via Börje Ström flera gånger pekat på problemen. Denna minimala uppmärksamhet är ett problem i sig. Politikerna verkar inte förstå varför vi ska ha ett museum. Och om det inte uppstår någon tydlig opinion i museifrågan så kommer de politiska partierna att lämna museet åt sitt öde. Det kommer då att dö.

Problemen har inte minskat det senaste året. Museet är nu inne i en akutare fas av sin kris. Kanske det allvarligaste läget någonsin. Kraftiga nerdragningar är föreslagna. De innebär att nästan 20{f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} (8 tjänster) av de anställda ska avskedas. Frågan är vilken slags verksamhet museet kan bedriva med en sådan reducering.

Börje Ström pekar på att Örebro kommun borde vara med och bidra ekonomiskt till museets verksamhet. Det har jag också länge hävdat. Den enskilda grupp som besöker och utnyttjar museet allra mest är skolelever från Örebro kommun. Men trots att övriga kommuner i länet betalar till museet bidrar inte Örebro kommun med en enda krona.

Museet är, vilket egentligen inte skulle behöva sägas, vårt kollektiva minne och ett viktigt instrument i hur vi ska bygga vår framtid. Museet är en avgörande resurs i en fungerande demokrati.

Örebro läns museum behöver räddas!

En rimlig räddningsplan har följande fem delar:

1. Örebro läns landsting ser till att den akuta krisen avhjälps.

2. Örebro kommun går in med ett långsiktigt åtagande.

3. Museet får ett tydligt och väl förankrat uppdrag från politikerna.

4. Nya basutställningar, bland annat en som tar upp Örebro stads 750-åriga historia, byggs.

5. Museet ges möjlighet att utvecklas in i framtiden. Kanske med sikte på fjärde generationens museum.

Vi behöver Örebro läns museum för vår framtid!

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

3 Kommentarer för “Örebro länsmuseum: Rädda Örebro länsmuseum”

  1. Peter Ekström

    En variant av ovanstående text har antagits som ett gemensamt uttalande från styrelsen för The Art of Sweden.

  2. Peter Ekström

    Nuförtiden är det endast Karlskoga som bidrar till Örebro länsmuseum av kommunerna i Örebro län. Tidigare var det fler. Att Örebro kommun borde ta ett stort ansvar kvarstår.

  3. Gunnar Norrman

    Jag håller med Peter i ovanstående analys och förslag.Men jag är övertygad om att museet också behöver en ny ledning och styrelse.En ledning, som förstår att fånga upp strömningar i tiden, och vågar satsa på kontroversiella konstnärer och utställningar. Några av dem, som jag skulle vilja se utställningar av i Örebro, är Makode Linde och Dror Feiler. Men man satsar hellre på gamla välkända och säkra kort, som kanske inte kostar så mycket heller Resultatet blir och intetsägande utställningar. Vi har allt att vinna och inget att förlora på en ändring. Låt den komma snart!

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree