Hem » Reportage » Stipendier i Örebro

Stipendier i Örebro

Björn Dahlbergs stipendium är ett nyinstiftat stipendium som delas ut av Örebro Konstskolas Vänner. Det har kommit till för att hedra Björn Dahlberg som arbetade på Örebro Konstskola från 1993-2013. Under denna period kom han att betyda mycket för skolan, dess atmosfär och dess elever.

Stipendiets syfte är att stödja och uppmuntra talangfulla och flitiga elever vid Örebro Konstskola. Örebro Konstskolas Vänners styrelse har utsett en jury som har utsett årets stipendiat. Juryn har bestått av Björn Dahlberg, Marja-leena Sillanpää och Anna-Karin Woulgé.

2014 delas stipendiet ut för första gången och det delas mellan två personer. 3000 kr ges till Josefine Ullström som nu går på Örebro Konstskola. Juryns motivering lyder så här:

”Josefine Ullströms arbete är konsekvent avskalat, både i utförande och presentation. Inget lämnas åt slumpen i val av ämne eller material som personligt filtrerats med en undersökande blick och känsla. I samma anda som Björn, går hon en egen väg och därför vill vi även tilldela en del av Dahlbergs stipendium till Josefine Ullström.”

4000 kr ges till Anya Blom som också är avgångselev. Juryns motivering lyder så här:

”Anya Blom tar sig an sitt arbete med en outtröttlig envishet både med lekfullhet och järnvilja. Anyas arbeten har steg för steg vuxit fram, lika mycket den tekniska utvecklingen som den personliga experimentlustan. Hennes positiva inställning och höga arbetsmoral vill vi gärna uppmuntra för precis som Björn Dahlberg ger Anya Blom aldrig upp.”

Närkes Ungas stipendium delas ut av Örebro Konstskolas Vänner. Styrelsen för denna förening utser en jury som i sin tur utser en stipendiat. Årets jury har bestått av Kerstin Wagner och Lena Ryö.

Stipendiet kallas också Nilssons stipendium för att hedra Örebro Konstskolas grundare och förste rektor Mats Nilsson.  Det utgörs av 7000 kr och tilldelas Emma Bjelke. Juryns motivering:

”Nilssons stipendium delas i år ut för sista gången. Så 2014 går priset till en person som idogt kämpat på med sitt uttryck och ändå vågat släppa taget, riskerat det kända för det okända för, att som vi tycker, utvecklats vidare.

Årets stipendiat heter Emma Bjelke och vi hoppas du fortsätter att utvecklas och gå vidare.”

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree