Hem » Debatt » Örebro länsmuseum: Kulturhus eller museum?

Örebro länsmuseum: Kulturhus eller museum?

Peter Ekström fortsätter här debatten om Örebro länsmuseum.

Historien är viktig. Om vi inte hade möjlighet att titta bakåt på vad som hänt och vad som gjorts så skulle vi begå ännu mycket större dumheter än vad vi gör. I bästa fall kan vi lära av historien.

För att det ska vara möjligt måste historien vara tillgänglig.  Med detta menar jag inte i litteraturen. Böcker om historia är nog så viktiga. Men de är inte i sig historia – de är tolkningar. Ofta är dessa ganska olika genom tiderna. Till exempel har de svenska kungarna ändrat identitet från krigarhjältar till skurkar, från folkplågare till landsfäder – och ibland tillbaka igen. Allt baserat på i stort sett samma historiska fakta men sedda med olika ögon.

Det historiska grundmaterialet är unikt, oersättligt och inte utbytbart. Det räcker inte med att någon skriver en fantastisk bok om stenåldern och så kan vi sedan kasta bort alla gamla stenyxor. Så kan vi inte förhålla oss till historien. Den riskerar därför ibland att framstå som lite mossig och omodern. De som har makt över sådana här saker måste ha tillräckligt mycket förstånd så att de inser att sådana modeväxlingar får vi helt enkelt låta passera. Även om det ibland handlar om hela generationer. Historia måste ibland få kännas lite omodern.

Apropå Örebro länsmuseum finns det anledning att vara så här övertydlig. I någon diskussion angående museet på Internet var det ett anonymt inlägg som hävdade att eftersom alla museets föremål är katalogiserade och digitaliserade så kan samlingarna (som är alldeles för stora) säljas eller brännas upp. Denna åsikt presenterades inte som någon ironi och i lite försiktigare form har jag hört liknande tongångar från vissa politiker.

Örebro länsmuseum har idag basutställningar som dels har många år på nacken, dels endast beskriver smala sektorer av Örebrotraktens historia. Museet skulle behöva en grundlig uppryckning på detta område.

En av basutställningarna borde handla om Örebro stads historia. Det känns som så självklart att det är rent pinsamt att den inte redan finns. Frågan blir extra akut i och med att Örebro fyller 750 år nästa år och avser att fira detta.

En sådan basutställning borde vara en angelägenhet för Örebro kommun och en liten förstudie har också gjorts. Men inga beslut om någon utställning har tagits. Inte heller verkar Örebro kommun ha kommit närmare i något mer övergripande ansvar för Örebro länsmuseum – en institution som örebroarna nyttjar mest. Samtal mellan Örebro läns landsting, som är museets viktigaste huvudman, och kommunen, lär pågå men inget har offentliggjorts om dessa.

Mitt intryck är att Örebro kommuns ledande politiker, till exempel Lena Baastad (s) och Behcet Barsom (kd), är måttligt intresserade. De satsar hellre pengar på ombyggnad av Konserthuset och ett nytt kulturhus intill. Vad den totala prislappen för detta ”kulturkluster” blir vet ingen idag. Kanske runt 500 miljoner kronor. När så stora satsningar diskuteras får kulturpolitikerna knappast vara med. Dessutom hamnar en liten och ointressant fråga som den om länsmuseet i skuggan av ett sådant jätteprojekt.

Börje Ström (fp) har dragit en lans till museets försvar. Men så länge detta inte syns i Folkpartiets budgetförslag så måste det ändå bara räknas som munväder.

Ett engagemang från Örebro kommun kan betyda mycket för Örebro länsmuseum. Ett uteblivet engagemang kan bidra till att museet dör. I praktiken kanske nytt fränt kulturhus står mot gammalt mossigt museum.

Bygg nytt och låt det gamla förfalla, tycks slagordet vara.

Peter Ekström

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree