Hem » Fokus » Torsten Ekbom 1938-2014

Torsten Ekbom 1938-2014

Foto: Caroline Andersson/Bonniers

Foto: Caroline Andersson/Bonniers

Torsten Ekbom har dött. Han blev 76 år gammal. Han är en av de författare som jag gett en egen avdelning i min bokhylla. Jag läste allt jag kom över av honom. Han skrev om modernismens knepigaste avantgardister. Det var ofta ett svårt material. Och han gjorde dem rättvisa. Ändå skrev han på ett fullt begripligt sätt. Det var (är) roligt att läsa Torsten Ekboms texter. De gav den goda effekten att jag själv kände mig rätt smart, liksom invigd. Att läsa och äga hans sena bok om kompositören John Cage, En trädgård av ljud, 2009, var som att bli medlem av en akademi som jag inte ens vetat om innan.

Mest skrev han essäer om 1900-talets viktiga och mindre viktiga kulturella uttryck. Han var alltid läsvärd, ofta briljant. Väldigt sällan hade han fel. En gång förväxlade han Supermans och Batmans mantlar (i en text som till en del handlade om konstnären Öyvind Fahlström). Det var ett undantag som hade vi en liten ordväxling om.

Många av hans böcker var dock inga storsäljare. Han berättade om att pocketupplagan av Den osynliga domstolen, 2004, hans biografi över Franz Kafka, nästan osåld gick till makulatur. Det var tragiskt.

Om du inte har läst något av Torsten Ekbom så kan Tatlins torn från 1986 eller Bildstorm från 1995 vara bra böcker att börja med. Du blir snart varm i kläderna och kan sedan ta dig an hans märkliga skönlitterära experiment. En öppen prosalyrik, ett slags språkspel med inslag av både thriller och mystik.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree