Hem » Blå Kalender » Göran Lindhé om Skomakarstan

Göran Lindhé om Skomakarstan

Göran Lindhé är en av våra duktiga författare som mer än gärna skriver om vår stad Örebro vilket även intresserar redaktören själv. Han har samlat vykort från vår stad under många år och gett ut böcker med dessa samt berättelser om dem och våra gator och stadsdelar. Numera arbetar han som reporter på Länsposten där han gör en stor insats för vårt län och kulturen.

Detta är ur hans bok Örebrobilder från svunna tider.

Jag väljer kapitlet Livet i Skomakarstan

Fastigheterna låg längs södra allén och några av dem var personalbostäder till Oscarias personal och byggdes 1914. Invånarna kände sig orättvist behandlade på många områden och bl.a fick de betala mer i porto än andra stadsdelar i staden. Råttproblemet var mycket stort och till och med Hjalmar Bergman tog upp det i sin roman “Vi bookar, Krokar och Rothar.”
“Var de vore och vad de gjorde, hörde och såg och kände de råttor. Små små möss gömde sig i träsockor, i strumpor, i sängkläderna. Stora fula råttor sutto i slaskhinkar.
Göran Lindhé

Vill man veta mer om denna stadsdel kan man läsa min bok Mycket har hänt i Örebro berättar Sigge. Det var min mans morfar och han växte upp i detta område där det kryllade av barfotabarn, kyliga lägenheter på vintern då vattnet frös till is, fattigdom men också om en gemenskaplig samvaro grannar emellan förutom den lättjefulla Bult-Emma som polisen kom och hämtade med sin fyllevagn titt som tätt. Varje gång lyfte hon på kjolen och slog sig i baken som en protest.
Gun Molinder

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree