Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 1

Passningar och efterslängar 1

Qatar är är inte känd för sin fotbollstradition,  Däremot för sitt brutala sätt att hantera de gästarbetare som håller på att bygga upp infrastrukturen inför fotbolls-VM i landet 2022. Hundratals har dött. Men Fifa har så beslutat i sin allvishet och omsorg om världsfotbollen att ge landet VM. Nu, verkar det mer som Qatar köpt VM. Mutanklagelserna dök tidigt upp och fortsätter att växa.

Så Fifas president Sepp Blatter har sett sig tvungen att gå i svaromål. Hans genmäle har inget intellektuellt innehåll som vanligt. Den här gången är anklagelserna ”rasistiska” hävdar han. Men han utvecklar inte på vilket sätt så skulle vara fallet. Makthavare av hans typ behöver inte det. Själv är han självklart helt oförvitlig. Ryktesspridningen är i farten och flera av fotbollens stora namn både som ledare och spelare har dragits in i härvan.

Fifa är inte bara korrupt utan också kolonialistiskt. Som vanligt i moderna VM-slutspel får lokala småföretagare i matbranschen inte sälja sina produkter i närheten av arenorna. VM-sponsorerna har något slags monopolzoner. Det vill säga ett slags extraterritoriella rättigheter precis som vissa västländer  i 1800-talets Kina. Det är oklart hur de kommit till och hur de överhuvudtaget kan accepteras av någon regering. Men klart är att den brasilianska regeringen uppenbarligen accepterar att vissa av dess medborgare beläggs med ett lokalt näringsförbud. Så var det i Sydafrika. Och bråket är i gång i Brasilien. Matförsäljarna är förbannade med rätta. Levebrödet är hotat.

Detta är helt otillständigt. Slikt är ju totalt mot den fria marknadens ideologi. Som vi påstår oss tro på.  När griper FN och EU in här och klargör vårt ekonomiska evangelium som inte får solkas av monopolister i idrottslig förklädnad. Det kommer inte att hända. Fotbollens mörka hjärta blir allt svartare.

I morgon börjar VM.

Dixie Ericson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree