Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 3

Passningar och efterslängar 3

Matchen Spanien och Holland bar hela fotbollens fascination inom sig: Att bollen är rund, rundare, rundast.  Opålitligt sfärisk. En sådan match då och då gör att kärleken till fotbollen aldrig riktigt dör.  Den traskade på ungefär som man förväntat sig i nästen en hel halvlek.  Spanien t ledningen på straff och verkar solida i sitt tiki-tackande om än inte lika ohejdat som förr om åren. Och sedan kastades hela spelbrädet om med några snabba holländska mål. Jag hade slumrat till framför skärmen. Men med ens dök glädjen upp och mitt fotbolls-jag öppnades på vid gavel.
Spanien drabbades  av den stora skälvan. Det finns ett underbart engelska ord, ”jitters”. En släng av the jitters kan få en att momentant fumla med det man behärskar till fullo och kan utföra med autopiloten på också i ofärdstider. Som en följd börjar sälvtvivlet kasta en skugga över alla handlingar.

Den spanske målvakten Iker Casillas ansikte var naket av förtvivlan, sedan han presterat en första touche på ett bakåtspel värdig en grindstolpe och därmed serverat Robin van Persie en gratismål på ett fat.  Samme van Persie som kvitterat på en språngnick där bollen seglat som en illavarslande stormsvala över honom i en hjälplös åskådarroll.
Casillas ansikte berättade att han under denna omkastning av matchen gått rakt in i målvakternas motsvarighet till dödsskuggans dal. Så otajmad och hjälplös som aldrig förr. Och hans utespelare var lika sorgliga i sin skepnad som den spanska nationalantihjälten Don Quijote på sitt spattiga ök. Ingenting funkande. Det var totalt förkylt. Medan holländarna berusade av framgången bara gick på. Med ett flödande flow. Tack för den långlöpningen Arjen Robben, tvärstoppet med total bollkontroll och vänstersvängen om en sprattlande Casillas – och målskottet förbi två staterande spanska försvarare. Och 5-1 till Holland. Där fick Spanien och förbundskapten Vincente del Bosque något att bita i. Det ska bli spännande att se om matchen innebär någon sorts förebud 0m att gammellirarna och deras tiki-taka-fotboll är passé eller om det bara var en tillfällighet.
”Sånt händer” sa van Persie  efter matchen. Några dysterkvistar till sportkrönikörer talar om begravning och förnedring. Det är att ta i. Alldeles för starka ord. I grunden är det bara en fotbollsmatchen. Det ska man aldrig glömma.  Och världsmästare måste tala en vanvördig utskåpning av en motståndare på hugget.
Det ska bli kul att se hur Xavi och Iniesta svarar på stjärnsmällen.

Mexiko fick två korrekta mål bortdömda mål i matchen mot Kamerun. Expertkommentatorn och tränaren Hasse Backe tyckte att det var enkla beslut som assisterande domaren ställdes inför. Men där håller jag inte med honom. Offsiden är fotbollens svaga punkt. Offside-regeln med alla bedömningar som måste göras är komplicerad. (Kolla på Fifa eller SFF:s hemsida ska ni se)  De ska dessutom göras under publiktryck och som här under hällande regn. Och på bråkdelar av en sekund. Backe  bortser från ett känt faktum, nämligen att människans öga inte klarar av den här typen av sammansatta bedömingar. Dessutom har domaren inte någon möjlighet att studera repriser som studiefolket. Det är en bekväm roll att döma därifrån. Det finns plats för lite mer ödmjukhet inför domarnas svåra för inte säga omöjliga uppdrag.

Mexiko var det bättre laget och vann med 1-0 sedan Mexikos golden goalgetter Oribe Peralta dök i upp rätt ögonblick på en målvaktsretur. Kamerun var en besvikelse Samuel Eto’o hade inte många rätt. Tyvärr,  han är ju en ytterst sympatisk människa. Matchen var klart ”vattenskadad”. Regnet bara vräkte ner och påverkade spelkvaliteten. Kan Mexiko hota Brasilen? Kanske det. Mexiko är något av brassarnas bogey team, eller ”bestia nera” som italienarna säger.

Jag orkade med en tredje match denna fotbollsfredagskväll där Chile definitivt säkrade segern med 3-1 över Australien på förlängningstid. Australien gav ine upp trots underläge med 2-0 efter en kvart. Tim Cahill reducerade till 2-1 med en nickkano och sedan  var det fight.

Dixie Ericson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree