Hem » Reportage, Scen » Upplev Molières Tartuffe på Teater Nolby

Upplev Molières Tartuffe på Teater Nolby

Tarfuffe (Giovanni Falcone)

Tarfuffe (Giovanni Falcone)

Så här en dryg månad innan premiär är det full rulle ute på Teater Nolby. För sjunde året i följd bjuder teaterparet Lena och Olle Söderberg på en klassisk teaterföreställning. Återigen en Molièreklassiker, denna gång Tartuffe.
Teater Nolby ligger mellan Karlskoga och Loka Brunn. Paret Söderberg har förvandlat sin gamla bergsmansgård till en friluftsteater mitt ute i vildmarken. Gården var på 1700-talet sista skjutsställe innan Loka Brunn längst den så kallade Kungsvägen. Numera alltså en plats för friluftsteater.
Att vara medlem av ensemblen på Teater Nolby innebär inte bara att repetera och stå på scenen. Nej, här gäller att greppa alla de sysslor som man kan tänka sig innan allt stå klart för premiär.
Just nu bygger man ett nytt scengolv, man syr kläder, klipper gräs, målar kulisser och ser till att gårdskatterna mår bra. Allt ingår i den paketlösning som Teater Nolby är.
Men huvudansvaret ligger ändå på Lena och Olle. Vid årets föreställning, förutom då sina roller som Orgon (husets herre) och Dorine (husfrun) så delar de på regi och producerandet. Olle är scenograf och Lena håller i rekvisitan och är även kostymör. Lena är världsmästare på loppisar, där hon hittar merparten av finurlig rekvisita och vackra tyger till de olika föreställningar de under åren satt upp.
Vad gäller själva scenen och de kulisser som man byggt under åren så försöker man återanvända det mesta.
2. Orgon med mor och fru.Tartuffe av Molière räknas till franskklassicismen och som sattes upp första gången 1664. Det handlar om bedragaren Tartuffe som genom falsk godhet lurar till sig både pengar och andra människors gunst. Fru Pernelle som är mor till husets herre, Orgon, hyllar bedragaren Tartuffe och får också sin son Orgon att falla för hans spel. Till slut avslöjar Elmire, Orgons hustru bedragaren, men är det kanske för sent?
Tartuffe räknas som en komedi, men som det alltid är med Molière så finns också tragik.
Tartuffes manus är på vers och just denna översättning har Hans Alfredson gjort. Som alla förstår så har denne komikens mästare kryddat manuset med flera finurliga och halsbrytande ordvändningar.
I årets ensemble återser vi flera skådespelare från tidigare uppsättningar. Giovanni Falcone spelar Tartuffe och Jennifer Ljusterås axlar rollen som Elmire. De har varit med i flera tidigare föreställningar. Så har även Alexander Breivald, som denna gång gör sonen Damis. Johan Nilsson, som tidigare år synts i lite mindre roller, gör nu dottern Marianes älskare Valère. Helt nya för i år är Ann-Marie Johansson som gör modern fru Pernelle, Anna Grundström som spelar Mariane och Anna Lilja som gör svägerskan Frosine..
Gitarristen och Teater Nolbys hovbard Gunnar Hjorth skriver som vanligt ny musik till årets uppsättning. Han har också en mindre roll som monsieur Loyal. Mikael Forsberg är Gunnars medmusikant, precis som förra årets uppsättning. Till detta några ungdomar som samtidigt får lite teaterskolning av nyutexaminerade teaterpedagogen Anna Grundström. Två av föreställningarna är textade för hörselskadade respektive syntolkade för synskadade, ett led i teaterns strävan att vara tillgänglig för alla. Ett populärt drag som återkommer även detta år.
Tillskärningen av kostymen står, även i år, Anna Lundin för. Syr gör Carin Karlsson.
Premiär blir lördagen den 19 juli och totalt blir det 20 föreställningar fram till den 16 augusti. Som vanligt erbjuds en picknickkorg att avnjuta i det gröna eller också en tvårättersmeny i den gamla värdshuskällaren.
Så vill du uppleva något extra i teaterväg denna sommar. Ta dig då till Teater Nolby och upplev Molières Tartuffe. Tillsammans med den fantastiska miljön där allt utspelar sig så blir det en upplevelse att minnas. Det går att förbeställa biljetter på www.teater nolby.se, där finns också vägbeskrivning.

Björn Reimers

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree