Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 5

Passningar och efterslängar 5

Mötet Portugal Tyskland lovade fotboll. Portugal försökte väl. Men ack så bleka om nosen portugiserna var i aktionen och oförsvarligt naiva i försvarsspelet. Vad värre var, Portugals mittback Pepe hade bildligt talat huvudet under armen och bokstavligt sin huvudknopp alldeles för nära den liggande Thomas Müllers skalle. Det såg ut som han försökte sig på en utskällning av tysken samtidigt som han delade ut en dansk skalle light. Inte mycket åverkan på Müller. Men domaren visade med rätta ut portugisen som är född i Brasilien och till vardags spelar i Real Madrid. Pepe borde tilldelas Fifas Stora Förtjänstmedalj i emalj för visad dumhet i tjänsten och på planen. Och kanske borde man som åskådare stämma honom för att han förstört fighten.

Med tio man mot Tyskland och redan i underläge var Portugal ett slaget lag innan halvtidsvilan. En expeditionsaffär för tyskarna som imponerade. Så fort tyskar kommer på tal så ligger alla ”maskineri-klichéer” på lur. Bort de! För tyskarna spelar en rörlig, intelligent och fantasifull fotboll. Det har vi fått känna på. Men försvaret har visat sig sårbart som när Sverige hämtade upp 0-4 i VM-kvalet och när Italien slog ut Tyskland i EM.

Portugal lyckades inte störa den tyska försvarsron. Ronaldo är inte helt fit for fight men bjöd sporadiskt på ett och annat prov på sin briljans. Müller gjorde hat trick lätt som en plätt. Han har potential att bli VM:s skyttekung. Dessutom provocerade han Pepe med den tröjdragning som föregick utvisningen. Tre mål in – och en motståndare ut. Där kan man snacka om effektivitet.

USA slog Ghana i den svenska nattens mörker med 2-1. En sensation. På plan fanns det en örebroare, nämligen  Mathias Klasenius en erfaren och mycket skicklig assisterande domare i Jonas Erikssons domarteam. Det vore kul att se honom och kollegorna i VM-finalen. Och vi svenskar har ju fått oväld och coolness med modersmjölken. Eller hur?  Svenskar bör alltid döma alla finaler.

Jag zappar mer än vanligt när jag tittar på VM. Det gäller att undvika det överflödande örontröttande kommenterandet för att uttrycka sig milt. Vissa kommentatorer är inte kvalitetssäkrade. Många är kallade till denna moderna mediesnackprofession men inte riktigt alla har det som krävs.
Zappandet innebär kontakt med kanaler i min smaks periferi. Plötsligt hörde jag en kvinnlig röst påa ”en fylleserie” med glad stämma.  Den handlade – om jag fattade formatet rätt – om engelska ungdomar på sex- och alkoholmarinerat grönbete på turistorter som konfronteras med influgna naiva föräldrar. Bra tv, som man säger i branschen.
Begreppet ”fylleserie” visar hur oändligt sofistikerat tv-mediet blivit sen folk stod på trottoarerna och tittade på testbilden på 17-tums ”dumburkar” i skyltfönstren.

Dixie Ericson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree