Hem » Dixit » Passningar och efterslängar 7

Passningar och efterslängar 7

Tack och farväl Spanien. Stjärnsmällen mot Holland kunde ha varit en engångsföreteelse. En tillfällig dipp som kan drabba alla lag.
Svaret kom mot Chile. Spanien har definitivt nått vägs ände. Ingenting fungerade mot Chile. Spanjorerna spelade långsamt, tövande och förutsägbart. Magin lyste med sin frånvaro. Chiles 2-0-seger kunde ha blivit större. Det var för övrigt Chiles första seger mot Spanien i VM.
I och med att Holland besegrade Australien med 3-2 är det klart att Holland och Chile är klara för slutspel. Den tredje omgången kommer att avgöra vem som vinner grupp A.
Det i sin tur avgör vem laget får möta i åttondelsfinalen.

Spanien måste av alla tecken att döma förnya sig och få in nya spelare. Kanske har förbundskapten Vicente del Bosque hållit fast vid sina etablerade spelare för länge. Det ät ytterst mänskligt. Och det är inte ensam om bland förbundskaptener. Tre framgångsrika mästerskap bygger band som är mycket starka.

Men nu är det över. Det är rätt tillfälle att att tacka för den skönhet och tekniska ögonfägnad spanjorerna bjudit på. Jag kommer alltid att älska Xavi och Iniesta. Spanjorerna har spelat så perfekt  ibland att det väckt aggressioner hos kritiker och fotbollskommentatorer med andra preferenser. Som tyckt att spanjorernas sätt att spela fotboll är urtråkigt. Man kan bedöma fotboll på olika sätt och föredra fysiskt spel och långa boller och fighting spirit. Nils Ferlin skaldar i sin vistext: ”När skönheten kom till byn då var klokheten där, då hade de bara törne och galla…” Lite så är det här också.

Målvakten och lagkaptenen Iker Casillas har jag sett sedan han som tonåring debuterade för Real Madrid. Det känns som för mycket länge sen.  I detta VM har han kreerat en tragisk roll. Så många misstag och fumliga ingripanden har han säkert aldrig gjort i så koncentrerad form. Han såg tagen ut. Men så är målvaktsjobbet extremt utsatt. Varje misstag och felbedömning är ödesdiger för laget.

Fotbollsspelare är människor och åldras också de. Hur stora stjärnor de än är. En fotbollsspelare är alltså ingen konstant, inte heller ett lag. Förr eller senare tar åldern ut sin rätt. En spelare är aldrig bättre än sin senaste match. Det finns ingen anledning att tala om fiasko. Spanien räckte helt enkelt inte till. Liksom Australien.

Det blir en ny världsmästare. Det är bra. The show must go on. Jag håller på Italien. I kväll  klämtar klockan för England eller Uruguay. Vilken fight.

Dixie Ericson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree